Vesti

Drugi Riverside Blues Summit Pančevo zakazan za 21. novembar
08.11.2014. | |

Riverside Blues Summit Pančevo koji se ove godine po drugi put održava u Pančevu zakazan je za petak 21. oktobar. Na koncertu na koji je ulaz slobodan nastupiće DESPERATE SLIM & NEWCASTERS (Beograd), THE GAMBLERS (Sremska Mitrovica), BLUE FAMILY (Pančevo) i SOUL STEAMERS (Pančevo, Beograd). Početak koncerta je zakazan za 21 sat.

Kvartet Desperate Slim & The Newcasters je nastao krajem 2008. godine kao rezultat dugogodišnje neformalne saradnje dvojice beogradskih bluz gitarista Gorana Stojkovića i Vladana Stanoševića Staneta. Repertoar je baziran na rhythm&blues i roots rock standardima, aranžmanski prilagođenih njihovim izvođačkim stilovima koji, iako različiti, stvaraju novi senzibilitet i zvuk benda. Od osnivanja, redovno nastupaju u beogradskim klubovima koji gaje ovu vrstu muzike. Od Robert Johnson-a do Sonny Landreth-a, od Chuck Berry-a do Los Lobos-a, bend se trudi da publici prenese energiju tradicionalnog američkog gitarskog zvuka. Članovi benda su: Goran Stojković - Desperate Slim (vokal, gitara), Vladan Stanošević Stane (gitara, slide), Vladislav Filipović (bas) i Milan Mirosavić (bubanj).The Gamblers su band koji je nastao 1984. godine i koji vredno radi i svira gde god postoji želja za energičnim bluesom raznih pod-stilova. U svom gradu, Sremskoj Mitrovici, su institucija kulture i edukuju nove generacije poštovalaca bluesa svakom svojom novom svirkom. Svirali su i sviraju  na svim važnim domaćim i mnogim stranim binama i festivalima.  Počeli su  kao gitarski trio sa harmonikom, zatim kao gitarski kvartet koji je  kasnije oplemenjen saksofonom i klavijaturom u cilju sve punijeg i univerzalnijeg zvuka.

Osnivači grupe su Marin Balenović (gitara i vokal) i Željko Bacalo (bas). Pre dvadesetak godina priključio se gitarista Aleksandar Stanulović Stanley. Kroz postavu je prošlo više bubnjara,  a već par godina o ritmu uspešno brine Dušan Ribarac.  Saksofon svira Goran Nedić, a klavijature Aleksandar Maksimović. Do sada su učestvovali na nekoliko kompilacionih CD izdanja, a prvi vlastiti CD “Gig” objavili su krajem 2011. godine za Blues Time Records.

Grupa Blue Family od samog nastanka izvodi poseban stil bluza, poznat kao jump blues, koji je nastao četrdesetih godina prošlog veka. Jump blues je muzika za igranje, koju su veliki sastavi sviralih pedesetih godina, pa se svelo na manje kombo sastave, da bi moglo da opstane u ovim vremenima, kaže lider benda Milan Jaraković.

Snimili su album prvenac 2002. godine, pod nazivom "Here Comes the Blues", koji je postao vrlo popularan među ljubiteljima bluza, a numera "Good Morning Little Schoolgirl" bila je nedeljama na prvom mestu jedne danske radio-stanice. To je prekretnica u životu „Bluz porodice” - počele su svirke po Srbiji, ali i po drugim evropskim zemljama. Njihov džamp bluz osvojio je srca čak i najtvrđih bluzera - održavaju oko 150 koncerata godišnje, sviraju po najvažnijim evropskim bluz i džez festivalima na kojima nastupaju velika imena bluza i „prže” gde god postoji interesovanje za njihovu svirku.

Soul Steamers je bluz band koji će Vas prodrmati i zagrejati autorskim pesmama kao i poznatim hitovima Blues velikana kao što su Freddie King, Muddy Waters, BB King, Little Walter, Screamin Jay Hawkins, Albert Collins i mnogi drugi.

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.