Vesti

Otkazan koncert benda MARDUK iz bezbednosnih razloga
20.02.2017. | |

Sinoćni koncert švedskog black metal benda MARDUK u Ouklandu (Kalifornija, SAD) otkazan je zbog zabrinutosti policije za javnu bezbednost, jer bi ovaj bend, kako navode iz policije, "privukao antifašiste da protestuju protiv koncerta". Marduk je u okviru svoje američke turneje trebalo da sviraju u Oakland Metro Operahouse, a policija je u obrazloženju zabrane koncerta rekla kako je ovaj bend već dugo na meti kritika zbog veličanja nacizma i antisemitizma.

Zvaničnici koncertnog prostora, gde je bend trebalo da svira, nisu se složili sa ovim optužbama ouklandske policije, ali su morali da postupe u skladu sa naređenjima. "U toku priprema ovog koncerta pročitali smo toliko mnogo interjua sa bendom Marduk, koji se protežu kroz njihovu 20 godina dugu karijeru, i nismo pronašli ni jednu jedinu izjavu koja bi nagovestila da ovaj bend podržava "superiornost bele rase", nacionalizam ili antiimigrantske stavove. Ipak, zbog svega što je policija navela i insistirala na tome, kao i u interesu javne bezbednosti, morali smo da otkažemo koncert ovog benda", navedeno je u saopštenju organizatora.

Marduk

Nekoliko dana pre ovog koncerta mala grupa ljudi pod imenom Anti-Fascist Action Bay Area objavila je javno poruku u kojoj je nazvala Marduk "black metal bendom koji je poznat po svojim nacističkim vezama iz Švedske i koji profitira od veličanja nacizma, nacističkih i antisemitističkih pesama", a o poslednjem albumu ovog benda "Frontschwein" rekli su da je "napisan u potpunosti o Trećem rajhu".

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.