Vesti

Teho Teardo & Blixa Bargeld stužu u zagrebački Pogon Jedinstvo
01.02.2017. | |

Blixa Bargeld, ikona evropske alternativne scene, pevač i frontmen kultnih Einstürzende Neubauten te bivši član pratećeg benda Nick Cavea - The Bad Seeds, dolazi premijerno u Močvaru  7.2. predstaviti svoju novu muzičku avanturu kojom već nekoliko godina oduševljava ljubitelje eksperimentalnog zvuka širom sveta. U partnerstvu s italijanskim kompozitorom i producentom Tehom Teardom, nekada predvodnikom industrial benda Meathead, a danas cenjenim autorom pozorišne i filmske muzike (autor muzike za Paolo Sorrentinove "The Family Friend" i "Il Divo", kao i "Ti mene nosiš" Ivone Juke), Blixa u ovom projektu stvara jednako autentičnu i originalnu glazbu, kao i unutar matičnih mu Neubautena.

Teho Teardo & Blixa Bargeld

Zajedničku suradnju Teho Teardo i Blixa Bargeld započeli su početkom ove dekade, sarađujući na produkciji predstave "Ingiuria" da bi nakon toga objavili zajednički album "Still Smiling" na kome su, između ostalih, sarađivali i sa slavnim The Balanescu Quartet. Dok je Teho, svirajući bariton gitaru te kontrolišući beatove i loopove zadužen za instrumentalni segment, Blixa vokalno, uz jedinstven scensko-pozorišni nastup, na prepoznatljiv način zaokružuje formu njihove saradnje.

Teho i Blixa u Pogonu Jedinstvo nastupaju uz pratnju troje dodatnih italijanskih muzičara - Martina Bertoni (violončelo), Gabriele Coen (bas klarinet) i Francesco Fazzi (inžinjer zvuka). Ono što ovaj koncert čini jedinstvenim je činjenica da će svima njima na pozornici pridružiti i Kvartet Prelude - gudački kvartet iz Zagreba.

Tri godine nakon objavljivanja debitantskog albuma, početkom 2016. godine saradnja Teha Tearda i Blixe Bargelda rezultirala je i drugim zajedničkim albumom "Nerissimo". Kombinujući nekoliko jezika (italijanski, engleski i nemački) te različite matrice (komorni pop, elektronika, bogati gudački pasaži, prepoznatljivi Neubauten industrial zvuk…) album je zaradio sjajne recenzije, kao i hvalospevima praćene koncertne nastupe, a dobar glas o njima stigao je i iz obližnje Ljubljane nakon što su Teho i Blixa u prostoru Kina Šiška koncertno promovisali ovaj album.

Kako je koncert u Pogonu Jedinstvo sedećeg karaktera samim time je i broj ulaznica u prodaji ograničenog kapatiteta. Budite brzi i na vreme si osigurajte ulaznicu za ovaj jedinstveni doživljaj. Emocionalno putovanje između Rima i Berlina, na jedinstven će se način uprizoriti u Zagrebu, samo na jednu noć. Koncert Teha Tearda & Blixe Bargelda organizovan je u sklopu putujuće izložbe Goethe-Instituta "Geniale Dilletanten – supkultura u Nemačkoj 1980-tih", koja se može razgledati (ili koju možete posetiti) u Pogonu Jedinstvo od 4. 2. do 18. 2. 2017.

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.