Specijal

Zanimljive priče o pesmama (deveti deo)
09.03.2017. | |

Sigurno ste se nekada zapitali da li ste numeru svog omiljenog izvođača razumeli na pravi način. Moramo vam priznati, i mi smo. Zato smo se dali u malo istraživanje i došli do odgovora o značenju nekih pesama i do toga kako su neke od njih nastale. Ova priča dolazi u delovima, pa stoga uživajte zajedno sa nama u ovim zanimljivostima.

Zanimljive priče o pesmama (deveti deo)

PINK FLOYD - "SHINE ON YOU CRAZY DIAMOND"
SA ALBUMA "WISH YOU WERE HERE"

Čuvena pesma je posvećena Syd-u Barrett-u, bivšem članu benda koji je bio primoran da se povuče već 1968. zbog posledica prouzrokovanih preteranim konzumiranjem LSD-a. Njegovo ime se krije u početnim slovima naziva pesme a album "Wish You Were Here" počinje i završava se konceptualnom verzijom dve istoimene pesme koje su sastavljene od čak devet celina. Kao uvodni deo korišćene su staklene čaše za vino koje su bile napunjene različitim količinama tečnosti a zvuk su dobijali prelaženjem prstiju po njihovom obodu. Tokom finalnog snimanja "Shine On You Crazy Diamond" se u studiju neočekivano pojavio Syd Barrett, izmenjenog ličnog opisa i podsetio ostale članove benda da je razlog posvete ove pesme njemu i više nego opravdan.

QUEEN - "RADIO GA GA" SA ALBUMA "THE WORKS"

Pesmu je napisao bubnjar Roger Taylor vođen idejom o televiziji koja je polako preuzela primat od radio stanica. Takođe je kritika čitave muzičke industrije osamdesetih godina koja je oslonac u promociji albuma našla upravo u video spotovima. Ironija je u tome što je upravo spot za "Radio Ga Ga" bio nominovan za najbolji MTV video te godine, a Roger je tako dobio potvrdu za svoju ideju i objasnio je kao čitavu poentu pesme.

AC/DC - "HIGHWAY TO HELL" SA ALBUMA "HIGHWAY TO HELL"

Mnogi su najprepoznatljiviju rokenrol pesmu tumačili kao veličanje đavola i glorifikaciju pakla ali ona ustvari, na žalost mnogih teoretičara zavere, nema apsolutno nikakve veze sa tim. Angus Young je izjavio da pesma predstavlja simboliku neprestanih putovanja i zahtevnih turneja koje su opteretile bend u tom periodu i koje su se mogle uporediti sa samim odlaskom u pakao.

WHITESNAKE - "IS THIS LOVE" SA ALBUMA "WHITESNAKE"

Iako je napisana u početnoj fazi rada na novom albumu, dok su David Coverdale i gitarista John Sykes dok su boravili na jugu Francuske, dugo se pričalo o tome da je pesma ustvari napisana za poznatu pevačicu Tina-u Turner. Coverdale je to potvrdio kasnije, rekavši da ga je pre nego što je otišao u Francusku zvao prijatelj iz izdavačke kuće EMI da ga pita da napiše pesmu i smisli prikladno ime za nju koje bi odgovaralo Turner-ovoj.

LED ZEPPELIN - "KASHMIR" SA ALBUMA "PHYSICAL GRAFFITI"

Tekst ove pesme je Robert Plant napisao tokom boravka u Maroku, u vožnji kroz Saharu, iako se naziv pesme odnosi na oblast koja se nalazi na drugom delu sveta. Plant je objasnio njegovo putovanje kroz beskonačnu pustinjsku stazu kao pravo uživanje koje se preslikalo u pesmi ali je takođe naglasio da niko od članova benda nikada nije posetio oblast Kašmira.

Autor: Redakcija Nocturne magazina

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.