Kolumne

Pisanje uz etar - I?
10.03.2015. | |

Mi, ljudi, imamo izuzetnu priliku i šansu da smo nastanjeni u tačkici svemira koja je sposobna da podrži život, da smo okruženi svim uslovima i resursima za život, te izobiljem koje se ne može ni zamisliti u 99.999999999999999999999999999% poznatog univerzuma, ali smo mi, ljudi, nekako izuzetno sposobni da kreiramo probleme.

Da ne bih pisao o drugim problemima, koji su mnogo veći i značajniji od problema kojima ću se baviti ispod, ograničiću se na one koji se tiču muzike, naših prostora i onoga što mi radimo, npr. našom rock scenom.

Odmah ću da kažem da je najveći problem scene to što niko ne može da odluči šta želi. Bend bi da u isto vreme bude i ne bude mainstream; da u isto vreme zarađuje milione i da ne uloži ništa u produkciju; da se u isto vreme pojavljuje i ne pojavljuje u medijima; da svira baš ono što želi i da se to pod obavezno dopadne milionima; da bude opušten i da se time bavi iz hobija, ali da mu to bude ozbiljan i unosan posao.

Sa druge strane, fanovi bi da u isto vreme slušaju vrhunsku muziku - da skidaju albume sa interneta besplatno; da palamude o tome kako je scena mrtva, a da sede ispred koncertnog prostora i cirkaju pivo u vrednosti ulaznice za isti koncert benda koji će, btw. da popljuju jer nije na nivou Metallica ili Iron Maiden.

Pisanje uz etar, Zoran Perin

Čini mi se da slabo ko razume da album izuzetno mnogo košta. Naravno, pričam o albumu koji koliko toliko zadovoljava današnje kriterijume produkcije i zvuka. Čak i ukoliko bend pokuša da uradi sam snimanje i produkciju, neće moći da zaobiđe ulaganje u dobar računar, zvučnu kartu, instrumente, mikrofone, bubnjeve, mikrofone za ozvučavanje istih, itd. Znate li koliko košta ova ekskurzija koju sam opisao? Košta mnogostruko više od primeraka albuma koje će bend prodati. A znate li koliko košta produkcija albuma u profi studiju? Ne, verovatno ne znate, a i da znate nije da vas briga.

Ono što sam rekao nekoliko puta, a iza čega stojim jeste da, iako su mi potpuno mrski, marginalni i neshvatljiivi, narodnjaci rade dobar posao i to jako profesionalno. Nemojte odmah da se pravdate, ne rade to zbog publike, nego publika radi onako kako su ih navikli oni koji vode posao. "Vode posao" - to je ta ključna reč. Dakle, šabanajzeru je jasno da mu za put od njive, preko Granda, Beča i Frankfurta do Bentlija i par stanova od 100+ kvm u centru Beograda treba da proda tu njivu, da odere dupe od posla, da sluša šta mu kažu Saša Popović i slični i on će to da uradi pa da stvori karijeru. U isto vreme, "fanovi" (ako se oni tako nazivaju) neće da drve batinu o tome ko je više true, po forumima nego će da kupe disk, odu na splav / kafanu, plate ulaz, ostave pare za piće u lokalu, kite muziku pa još i da ujutru prepričavaju kako su se odlično proveli. Za razliku od fanova metala koji će da cimaju bend (i koga god znaju) za spisak, budu na pola svirke, onda izađu ispred, kupe pivo na trafici i pljuju po dva benda koja su čuli jer su sranje, a oni su očekivali nastup Metallica-e u maloj sali jednog od par mesta u BG-u gde se još uvek svira.

Shvatate li vi iščašenost ove naše realnosti?

Kad pričamo o profesionalnosti, evo još malo primera. Možete li da pogodite ko nama, kao nekom muzičko-informativnom portalu, dostavlja najbolje urađen i pripremljen materijal za vest? Veliki bendovi, velika imena. U isto vreme, znate li ko nam pošalje vest koja glasi (ovo je pun tekst vesti): https://www.facebook.com/events/1....., bez dobar dan, zdravo, doviđenja, pozdrav, šta god ? Domaći mali bendovi. Eto, drugari dragi, hajde se stavite onda u kožu bilo kog izdavača, nas ili bilo kog drugog portala, šta biste mogli da mislite. Da li je to:

1. jel me ovi zajebavaju?
2. hebe mi se da im objavljujem?
3. za koji moj ja ovo uopšte radim?

Najčešće mi se dešava da mi sva tri odgovora titraju pred očima dok želim da lupim toliko jako glavom o zid da dobijem amneziju i zaboravim da sam ovo ikada počeo da radim.

Da se razumemo, mislim da se ovde prvenstveno radi o poštovanju, a posle toga o profesionalnosti. Poštovanju pre svega svog rada i svog benda. Istina je da veliki bendovi imaju PR službu, ALI, zašto to ne može da organizuje i mali bend? Da li je moguće da u skupini od 4-5 ljudi niko ne ume da sastavi polupismen email sa osnovnim podacima i artikulisanom željom šta želi od nas i da prikači jednu fotku? Šta nema se vremena? Ma nemoj. Sigurno svi članovi benda imaju po dva posla i troje dece pa ne stižu ništa da urade. Isto tako, ovakav akt prosto emituje i nepoštovanje našeg vremena i nas lično, jer se svodi na to "ko ga šiša, on će da iskopa šta piše na FB eventu pa će da napiše nešto, a sliku će da skine sa naše FB strane".

Dakle, opet se vraćamo na to da bend ne može da se odluči šta hoće da bude. A da ne budu bendovi krivi za sve, evo i o fanovima i njihovom poštovanju.

Svako malo se provuče kritika kako je Nocturne izdao metal, kako pišemo o ovom i onom i kako više nismo true. Hajdemo sada činjenice. Uradimo intervju sa ogromnim imenom metal scene, bendom starim 30 godina koji su pravi kult (Sanctuary) i rezultat - 20 lajkova. Objavimo vest da S.A.R.S. / Brkovi / Dubioza nastupaju tu i tu - trocifreni lajkovi. Šta više treba da se komenatriše? Ko je bolja publika?  Da se razumemo - pišemo mi i o jednima i o drugima samo što izgleda ove prve slabo ko čita.

Čitajući komentare, jedino što može da se zaključi jeste da magazin koji se bavi muzikom ne bi ni trebao da postoji, jer će svaki članak da izazove reakciju "baš me zabole" i svako ime koje se pomene će da bude populjuvano. Ne treba znati matematiku dalje od skupova da se shvati da je univerzalni presek - NIŠTA, te bi bilo najbolje da, jel, stavimo katanac i da više ne prenosimo vesti sa rock, metal, punk scene, a vi se posle žalite kako je, avaj, medijska izolacija, kako nema medija koji se bave rock zvukom, kako niko ne podržava scenu i ostala sranja koja je tako IN pričati kad si u nekom rokerskom društvu.

Istina je, prijatelji, da je stanje nečega uglavnom i gotovo po pravilu baš onakvo kakvo odgovara većini, jer da nije tako, stvari bi se promenile po čistoj sili moranja. Ovu univerzalnu istinu možete primeniti na bilo koju stvar u životu i uvek će raditi: svemir počiva na principu minimalnog održanja, a ako atom može da "posluje" po tom principu, ne vidim zašto nešto trivijalno kao ljudska zajednica ne bi moglo.

Umesto uobičajenog komentara na kraju kolumne, pitaću samo ovo:

I?

PS: video ispod potpuno nije moj izbor i ograđujem se od istog, odgovoran je naš urednik, Marko Ristić.

Autor: Zoran Perin

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.