Kolumne

Umesto uvodnika - ili par redova o kući NOCTURNE MEDIA
14.10.2014. | |

Ne sećam se kada sam poslednji put pisao kolumnu. Pre neki dan sam u razgovoru sa nekim ljudima bio prosto začuđen da su ljudi zaboravili da smo mi nekada radili kao štampani magazin. Zaista jesmo. Štampa je prestala pre dve i po godine, kada smo se u potpunosti posvetili radu na našem sajtu. U prilog tome možete pogledati i naslovne strane našeg magazina, pa da se zajedno podsetimo kako je to izgledalo nekada.

No, ta vremena su prošla a štampu je zamenio web. Paralelno sa tim, fizička izdanja bendova se sve manje i manje prodaju i konzumenti muzike su svoje CD plejere zamenili raznim drugim sajtovima, od kojih je svakako najpopularniji Youtube.com. Shodno tome, rešili smo da našu delatnost proširimo i na tu sferu, pa smo pokrenuli digitalnu izdavačku kuću NOCTURNE MEDIA. Naglasak na ono digitalnu.

Zašto? Razlozi su brojni. Prvi je to što kao portal koji se promocijom rock kulture u našoj zemlji smatramo da većina naših izdavačkih kuća ne radi pravi posao u promociji svojih izdanja. Iskreno, do nekih smo dolazili zahvaljujući upravo bendovima koji se i dalje sami bore za svoje parče neba, pa sami rade ono što je posao svake izdavačke kuće. No, zbog slabe prodaje fizičkih izdanja same izdavačke kuće nemaju interes da se bave ne znam ni ja kakvom promocijom, ako to u opšte može biti opravdanje.

Smatrajući da pravi problem leži u adaptiranju na postojeće tržište, rešili smo da stvari okrenemo u pravom smeru: da sebe prilagodimo tržištu, a ne tržište sebi, jer je to verovatno nemoguće. Plasiranjem muzike na sve online servise koji omogućuju preslušavanje (streaming) i kupovinu, a ujedno i pomoć pri promociji isth izdanja nije nešto što se često dešava ni u svetu ni kod nas.

Naravno, cela priča vezana za pokretanje jedne ovakve priče nije ni malo laka i iziskuje potpunu posvećenost onome što radite. No, to smo već dokazali pozicioniranjem našeg portala, pa se nadamo da ćemo i ovom potezom uspeti zajedno sa bendovima koji će na svojim izdanjima imati naš pečat.

Na više našu, a manje vašu žalost, mi se nećemo baviti fizičkim izdanjima na samom startu. Nadamo se da će se stvari promeniti i da ćemo i mi naći način da svako naše izdanje objavimo i u fizičkom obliku, no do tada će dosta vode proteći Savom, Dunavom i ostalim rekama. I nadam se da će u rekama i ostati.

Nocturne, Nocturne media

Kao izdavačka kuća, pored toga što ćemo plasirati albume na sve vodeće svetske servise za preslušavanje i kupovinu mp3 fajlova (Deezer, Amazon, iTunes, Spotify, Rhapsody, itd.), trudićemo se da svakom bendu pomognemo u promociji svih aktivnosti vezanih za bend i zajedno sa njima učestvovati u kreiranju novog poglavlja u izdavaštvu naše zemlje.

Naravno, u celu priču smo ušli sa partnerom Lampshade media i to je svakako stvar vredna pomena. Čim je to objavljeno, dobili smo dosta upita koliko će se oni mešati u odabir bendova koji će poneti našu etiketu. Odgovor je jasan kao dan - neće se mešati uopšte. Partnerstvo sa njima znači samo pomoć u promociji izdanja koja će se objavljivati na oba lejbela. Dakle, pomoć, a ne poturanje klinova u točkove.

Naravno, na samom kraju bih pozvao sve bendove koji su zainteresovani za saradnju da nam se jave na media@nocturnemagazine.net i pošalju svoj materijal koji žele da objave. Dalji koraci će se dogovoriti usput.

Do sada smo napravili dogovor sa par bendova, od kojih je jedino potvrđena saradnja sa bendom Ućuti Pas, a u danima koji slede ćemo objaviti još imena koja će na svojim izdanjima nositi naš logo.

Do skorog čitanja, nadam se.

Autor: Marko Ristić

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.