Kolumne

No Bullshit! No Censorship! - ELWAY stigao u Zagreb
25.09.2013. | |

Dosad ste ga slušali, sada imate priliku i da ga čitate. Pored obaveza u Debelom Precjedniku, Sizifu, i This Day Will Burn, Igić je pronašao vremena da samo za vas prikaže albume koji su ostavili naveći utisak na njega, na jedini način na koji to zna. Kao i muzika koju pravi, i njegova kolumna se drži istih principa - "No bullshit! No censorship!"

ELWAY stigao u Zagreb

Nakon što sam ranije na ovim stranicama predstavio bend ELWAY rekavši da su novi bend čije vrijeme dolazi, evo ukazala mi se prilika da ih pogledam i uživo.

Mjesto radnje je Grey Room (naravno odmah prozvan gay room), Medika u Zagrebu. A do tamo treba doć. Kako? Vlakom. Naime, vlakom se nisam vozio jedno desetak godina odkad smo kao klinci išli okolo po koncertima jer nitko od nas nije imao auto, pa nam je vlak bio jedino prijevozno sredstvo. Imalo je to svojih čari.

Bojao sam se da ću morat ići sam, a to bi bilo poprilično depresivno, ali eto jedna mlada dama mi se je odlučila pridružiti u ovoj ekspediciji, pa sam imao s kim 4 i pol sata pričati o Bogu, religiji, crkvi i sličnim temama o kojima kao znam pametovat, a u stvari nemam blage veze.

Elway / foto: Dora Šarić

Elway spremni za početak svirke

Zašto biram vlak prije autobusa kao prijevozno sredstvo se pitate? Zbog komfora. U vlaku možete prošetati, piti pivo, ići na WC kad god hoćete, možete bacati limenke kroz prozor i naginjati se kroz isti ignorirajući za to predviđena upozorenja.

Moram priznati da me obuzeo strah kada smo došli do Koprivnice jer smo naglo krenuli unazad, odnosno u smjeru iz kojeg smo dolazili. Nakon što sam se već pomirio s činjenicom da se vraćam za Osijek i da sam trebao presjesti u drugi vlak, umirili su me suputnici da je riječ samo o promjeni kolosjeka, odnosno da vlak i dalje ide prema Zagrebu iako sad u drugom pravcu. Uh, laknulo mi je.

Nakon 4 limenke piva stigli smo u Zagreb.

Odma sam sjeo na krivi autobus za Dugave, jer me je nešto vuklo prema tamo a to je vjerojatno proba FNC Diverzanata, ali na kraju sam se ipak snašao i nekako nadošao na kraju do Medike uz pomoć par novostečenih prijateljica.

Elway

Ovo je ljubav

Došao sam međ' prvima. Dočekali su me organizatori Zlaja i Mateja. Mateja je muško. Sa ženskim imenom. I Mateja je po defaultu Slovenac. Iako je sad kao Hrvat. A u biti je Srbin. I svirao je u onom nekom bendu iz Gornje Radgorne. Dok se je ekipa okupljala odlučio sam malo navlažiti suho grlo i pripremiti se za šou.

Oko cirka 21 sat (sat vremena plus minus) sam čuo da unutra neko svira i odmah me privukao zvuk gitara. Ne zvuk, nego melodije. Baš melodije. Prvi bend koji je svirao su mladi zagrebački bend So Untouchable i ovo je bio moj prvi susret s njima. Ono što je bilo simpatično je što sam prepoznao svoju staru bas gitaru koju sam im prodao i gle čuda funkcionirala je. Iako sam im ju ja uvalio poluispravnu (oni to tad nisu znali). Na onu foru drži vodu dok majstori odu. No, momci su mi zvučali super. Gitare su im svakako najjače oružje. Jako melodične iako su stilski pomalo screamo, jer imaju nekakve screamo vokale. Neko od frendova mi je prišapnuo da mu liče na Analenu. Moguće. Sve u svemu bend čiji napredak ću svakako pratit i ubuduće.

Elway / foto: Dora Šarić

Nazdravljanje

Nakon njih idući su bili One Step Away. To je bend koji je meni genijalan, ali jako malo sviraju, slabo su koncertno aktivni. Ok, svi oni sviraju u drugim bendovima, dvojica su čak i u Overflow što nije mala stvar, ali meni je žao što ih ne gledam češće okolo. Muzički je to meni NOFX u "S&M Airlines" fazi. I to rade vrlo dobro. Dolaze iz Koprivnice i negdje iznad Varaždina gore. Uvježbani su ajme.

Nakon njih napokon stiže i Elway. Četiri pijana čovjeka za koje nikad ne bi rekao da su tako divan bend jer izgledaju nakaradno. Debeli su, pijani, bradati, baš onako neugledni ali vidi se odma da su dobrice i da vole tu vražju muziku i da to rade jer u tome baš uživaju.

Svaki je došao na stejdž (koji crni stejdž, pa nije ni bilo stejdža) sa onoliko piva koliko je mogao ponjet u rukama, ali su ih naivno ostavili publici na dohvat, pa su već nakon 2-3 pjesme ostali bez njih jer ne znaju oni u kakav lopovluk su stigli.

Elway / foto: Dora Šarić

Debeli pijani basist

Ne znam točno kakav im je bio repertoar, ali rekao bih nekih 45 minuta svirke. Možda 15ak pjesama, pola sa starog, pola s novog albuma. Hitovi su bili, naravno, meni omiljena "Kristina's Last Song" je sjela prekrasno, sve u svemu svirka je bila super. Kontakt s publikom nije mogao biti prisniji jer nije bilo nikakve separacije između benda i rulje koja nevjeruje. U jednom trenutku sam i ja bio članom Elway-a jer sam se uhvatio mikrofona što su oni s osmjehom prihvatili. Vjerojatno je zvučalo tragično.

Nakon svirke uslijedilo je druženje s momcima, pričalo se o piću, o njihovoj turneji sa Masked Intruder-om, o muzici, a momci nisu vjerovali kad sam im rekao da sam se vozio više od 4 sata da dođem na koncert. Kad su pitali odakle stižem, nisam znao kako da im objasnim gdje je Osijek, jer nikad naravno nisu čuli ni di je Osijek ni Slavonija pa sam samo rekao “Serbia“. To su znali gdje je. Eto, je l' se za to moj otac borio da mu sin onda godinama kasnije Amerikancu za Osijek kaže Srbija...

Vodili su se tu još svakakvi razgovori, ali tu je i alkohol već uzeo svoj danak, pa sve odlazi u maglu. Zadnje sjećanje je da se grlimo ispred Medike i ja želim ići s njima sutra za Sloveniju. Srećom bilo je tu i nekakvih razumnih ljudi da nas razdvoje i potjeraju sve da se raziđemo te sam ja šutke, škrgučuć zubima, sa suzama u očima krenio na spavanje znajuć kakva me depresija sutra čeka.

Elway

Onaj iz Elway-a i ja

Sve u svemu, koncert je bio super, Elway su i više od onoga što sam očekivao. Elway su skromni i jednostavni ljudi, nesretni su, ali pišu pjesme i putuju okolo svirajuć ih. I to ih čini sretnijima. Piju puno jer im to pomaže. To mnogi ovdje koji ovo čitaju razumiju. Elway su mali bend, ali za mene su veliki.

Jedva čekam da ih opet vidim.

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.