Izveštaji

Wovenhand u Domu omladine - Šamanski rock u Beogradu
17.05.2017. | |

Svaki koncert benda WOVENHAND u Srbiji, a već nas tradicionalno sa skoro svakom turnejom ne zaobilaze, propraćen je sa istim oduševljenjem kao da se dešava po prvi put. Čak i oni koji su ih već nekoliko puta slušali uživo nisu propustili priliku da još jednom stanu pred njih i upiju što je više moguće energije i mudrosti koju David Eugene Edwards i njegov bend šalju sa bine. Da sve bude podignuto na još viši nivo pobrinuo se Nemanja Đorđević, čije fotografije ovog sastava koje su krasile zidove Doma su učinile da iščekivanje ovog koncerta bude još veće.

Čast da otvore nastup ovog kultnog sastava u Domu omladine imala je slovenačka četvorka WACKY BLUES PROFESSORS. Ovi talentovani momci predstavili su nam svoju viziju bluza, intezivnu, energičnu i dinamičnu upakovanu u tek prvi album naziva "Family". Ovi momci su tek počeli da osvajaju publiku van svoje rodne zemlje, i ne sumnjam da će u toj misiji uspeti kao što su trijufalno otvorili ovo veče i napravili uvod za ono što sledi.

Wackey Blues Professors @ Dom omladine, foto Daniela

Kada su nakon pripreme bine i kratke pauze DavidOrdy, Chuck i Neil izašli na binu i zasvirali prve note numere "Hiss" atmosfera se vidno promenila. Spiritualno putovanje je započeto i jedino što smo mogli je da uhvatimo korak sa bendom koji je diktirao tempo. Da hipnotisani njišući se u ritmu pratimo pogledom i sa strahopoštovanjem upijamo svaki ton i svaku reč Edwards-ove propovedi, uz bojazan da se magija ne prekine.

Wovenhand @ Dom omladine, foto Daniela

Obredno, ozbiljno, uz samo njemu svojstvenu mimiku, nesvakidašnjeg glasa i još više nesvakidašnjeg pristupa muzici i onome šta ona znači David nas je vodio i igrao se našim emocijama onako kako samo pravi "šaman električne vere" ume. Ređale su se "Crystal Palace", "The Hired Hand", "The Quiver". Tempo je usporen na "Salome", da bi već na sledećoj hipnotisanu gomilu odveo na neke nove visine i otvorio pogled u neke nove dimenzije. Čuli smo i "Obdurate Obscura", "Corsicana Clip", "The Refractory".

Wovenhand @ Dom omladine, foto Daniela

Iako je svaka od izvedenih pesama ispraćena glasnim aplauzom i vidljivim divljenjem, koncert benda Wovenhand ne spada u nešto svakidašnje. Nema onog skakanja i vrištanja, one nekontrolisane euforije koja obično krasi rock i metal koncerte i gospodari masom. Koncert ovog benda je lični dozivljaj, lični trans, lično putovanje između reči i tonova u potrazi za smislom. I dok se završava fenomenalna "Five By Five" i bend odlazi sa bine, u čudu gledate i želite još, iako niste sigurni da možete još da podnesete.

Wovenhand @ Dom omladine, foto Daniela

"King David"  i "King O King" izvedene su na bis a paljenje svetla u sali najavilo je buđenje. Ostaje u sećanju David koji uzima svoj bendzo i gospodari ne samo binom nego svima nama, moćan bend koji ga prati. Mali žal jer su setlistu sačinjavale uglavnom pesme novijeg opusa a stariji fanovi su očekivali više starijih stvari. Opipljivi mrak, misticizam i iskrenost koja boli. Na dobar način. Bili njihovi poštovaoci ili ne, priuštite sebi ovo iskustvo, priliku za to imate još večeras. Wovenhand magija večeras preuzima Firchie Tink Tank Studio u Novom Sadu.

Autor: Jadranka Balaš
Fotograf: Daniela

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.