Izveštaji

Black Metal Taurunum - Čuvari black metal tradicije
28.04.2017. | |

Mini festival Black Metal Taurunum koji se održao u zemunskom klubu Fest u petak 28. aprila dokazao je da je black metal i dalje među apsolutnim favoritima kada su žanrovi u pitanju, te predstavio svojevrstan sudar generacija čuvara tradicije ovog zvuka na ovim prostorima. Iako je prvobitno planirano da se pred domaćom publikom predstavi francuski black metal sastav Merrimack, kako je turneja otkazana pred punim klubom Fest su se predstavili samo sastavi KOZELJNIK i ZLOSLUT. No reći da je ovaj koncert bio utešna nagrada bi bilo svetogrđe, kako su se već najavljenim sastavima pridružili i kultni SVARTGREN, te nešto mlađi KOLAC koji su upotpunili ovaj događaj.

Kolac | Foto: Jovan Ristić

Upravo ovi poslednji su imali čast da otvore veče. Kolac je ovom prilikom promovisao aktuelni album "Zauvek Crn", a njihova svirka prisutnima je nagovestila odakle se rodila ideja za baš ovo ime. Njihov iskonski i beskompromisni black metal zvuk upotpunio je scenski nastup pun energije i entuzijazma od strane svih članova. Još uvek malobrojna publika je prepoznala i uzvratila energiju što je bendu dalo još više snage da iznese sjajan nastup. Činjenicu da ovaj bend zvuči svetski dodatno je naglasio sjajan zvuk, što je posebno istaklo fantastičan vokal. Iako će publika biti mnogo brojnija tokom nastupa zvezde večeri, odziv tokom nastupa benda Kolac je bio i više nego solidan.

Svartgren | Foto: Jovan Ristić

Sledeći na scenu stupa kultni black metal sastav Svartgren. Njihov zvuk koji se fermentirao čitavu deceniju fanovi su imali prilike da degustiraju uz dugoočekivani debi "Prazan Grob" izdat 2015. godine, koji smo imali prilike da čujemo i te večeri. Moram odmah da naglasim da je ovo bez sumnje bio nastup za pamćenje koji je vrlo moguće ukrao veče! Pandan njihovoj hladnoj, odmerenoj pojavi bio je tehnički potkovan zvuk iz koga na sve strane kulja sirova energija koja je u trans bacila masu ispred bine. Usviranom triju koji čine Alexandar, Vuk i Andrew se pridružio i novi bubnjar Aksinomantijan koji je bez predaha vozio ritam sa pravom dozom brutalnosti i preciznosti.

Kozeljnik | Foto: Jovan Ristić

Nakon što je izgradio jako uspešnu karijeru sa bendovima May Result i The Stone i probio se kako van granica undergrounda tako i van granica u doslovnom smislu te reči, Kozeljnik je za sebe kao "solo" izvođača uspeo da izgradi dobar glas koji se itekako daleko pročuo. Međutim, iako nosi njegovo ime, članovi njegovog benda nisu ništa manje uticajni i iskusni, sa članovima bendova Infest, Ophidian Coil pa i samih The Stone u redovima.

Kozeljnik su ovom prilikom predstavili svoj aktuelni EP "Death Gives Unto Life", ali nisu zanemarene ni pesme sa prethodnih izdanja. Kozeljnik se odlično snalazi u ulozi frontmena i vokaliste, vešto smenjujući sirovi growl i prodorno pevanje. Kao stari, sivi vuk vešto je predvodio svoj čopor žednih blekera koji nikoga u publici nisu ostavili ravnodušnim i gladnim. 

Kozeljnik | Foto: Jovan Ristić

Fest je već bio dobro popunjen kada su Kozeljnik stupili na scenu i već od prvog takta se mogla očekivati sjajna svirka. Bend je usviran i bez pompeznosti ili nekih vizuelnih pomagala, što je sada prilično popularno, predstavio svoju viziju blek metala na najbolji mogući način, beskompromisno i surovo i na nivou koji se može očekivati samo od veterana scene.

Nažalost, nastup nije prošao bez incidenta. U jednom momentu je jedan od posetilaca oteo mikrofon i počeo da peva i recituje nešto svoje. Na trenutak sam pomislio da je to deo nastupa, međutim stvar je ubrzo bila rešena, pa to nije skrenulo previše pažnje od onoga čemu su svi došli da prisustvuju.

Kozeljnik | Foto: Jovan Ristić

Poslednji ove večeri nastupili su Zloslut, definitivno jedan od najistaknutijih mlađih black metal sastava na sceni. No sedam godina iskustva nikako nije malo, a sudeći po količini ozbiljnosti i posvećenosti taj broj bi komotno mogao biti i dupliran. Pored toga što neguju tradicionalni imidž, Zloslut neguju i iskonski zvuk. U tandemu, ova dva elementa stvorila su fantastičnu atmosferu, što se ogledalo i u samoj reakciji publike.

Organizator Command of Wrath priredio je prisutnima veče za pamćenje, uz sjajne bendove i dobar zvuk koji je sve njih ispratio. Posebno je ohrabrujuća bila jako dobra poseta, te činjenica da su publiku činili pripadnici raznih generacija kao i dosta onih kojima ovo možda nije omiljeni žanr, ali koji su uvideli važnost ovakvih nastupa i nesumnjivo se dobro proveli.

Autori: Jovan Ristić i Miloš Panić
Fotograf: Jovan Ristić

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.