Izveštaji

Dead Congregation u klubu Fest - Veče razjarenih bubnjara
23.02.2017. | |

Jutro tog četvrtka bilo je iznenađujuće toplo, a ja se igrom slučaja u zimskoj jakni našao u krcatom prevozu ljudi koji su se grabili ko je za šta ili koga stigao kako ne bi završili na podu. Jedina stvar koja me je sprečavala da ne prekipim od besa, pritom nervozno gledajući na sat, je što mi je u ušima vozio poslednji album grčkog death metal sastava DEAD CONGREGATION. Znate već onaj momenat kada vam muzika ulepša početak dana i izbaci onaj višak besa koji bi ukvario ostatak istog. Kada nas je vozač napokon pustio na slobodu, udišući prvi dašak svežeg vazduha nakon pola sata zadovoljni osmeh mi je izmamilo to što sam se tek tada setio da ću ih gledati upravo te večeri.

Dead Congregation u Klubu Fest | Foto: Jovan Ristić

Braća Grci nisu izneverili. Dead Congregation su sinoć pokazali zašto ih mnogi smatraju zaslužnim za očuvanje death metal zvuka kakav je dominirao devedesetih. Iako je delovao izuzetno kratko, njihov set nikoga nije ostavio ravnodušnim i naterao je pomalo stidljivu publiku da se napokon približi bini, pa čak i započne koju šutku. Bubnjar Vangelis Voyiantzis bio je vodeća sila. Njegova precizna a suludo brza svirka ostatku benda nije ostavila mnogo izbora no da i oni daju gas, a frontmen Anastasis Valtsanis izneo je ceo koncert sa nepokolebljivom silinom glasa.

Ono što je posebno doprinelo fantastičnom utisku je zvuk. Iznova i iznova me fascinira činjenica da u klubu veličine zemunskog Festa zvuk može biti tako dobro upeglan. Zahvaljujući tome, bend je zvučao verovatno bolje nego na disku. Iako publike nije bilo previše, sigurno ne onoliko koliko ovaj bend zaslužuje, atmosfera je bila na nivou, pre svega zbog činjenice da niko nije mogao da sakrije iskreno oduševljenje.

Dead Congregation u Klubu Fest | Foto: Jovan Ristić

Glavna podrška je stigla od strane beloruskog sastava RELICS OF HUMANITY. Ovaj brutal death sastav bio je džoker večeri, čini mi se da niko nije bio siguran šta da očekuje od njihovog nastupa. Profesionalnost je prvi pridev koji mi pada na pamet dok se prisećam njihovog nastupa. Svirka je bila izuzetno zategnuta bez ikakvog propusta. Dok se u muzici benda Dead Congregation izdvajaju i nešto melodičniji momenti, kod ovih momaka akcenat je na sirovoj, neprestanoj brutalnosti. Iako je nastup bio na sasvim zavidnom nivou, bilo kakva ozbiljnija reakcija publike je izostala. Njihov bubnjar Pavel Vilchitsky takođe je bio na visini zadatka, što je za bend koji neguje ovako brutalan zvuk i više nego neophodno.

Relics of Humanity u klubu Fest | Foto: Jovan Ristić

Na posletku, a na samom početku večeri SACRAMENTAL BLOOD je pokazao da i mi death metal za trku imamo. Bend je ovom prilikom promovisao svoj dugoočekivani debitantski album "Ternion Demonarchy", i mogu samo konstatovati da pesme sa istog zvuče brutalno (igra rečima nije slučajna)! Na nastupu beloruskih kolega jeste manjkalo publike, ali tokom svirke domaćih snaga podrške je bilo na sramotnom nivou. Ipak, oni koji su bili tamo podržali su bend kupovinom majica, diskova i kaseta, koje su mnoge vratile u dane kada bi jedan ovakav koncert punio mnogo veće prostore.

Sacramental Blood u klubu Fest | Foto: Jovan Ristić

Nema svrhe za još jednim propovedom o slabom odzivu publike. To ništa neće promeniti. Oni koji se jesu odazvali mogu samo da se zahvale organizatoru Mjölnir Promotions na njihovoj doslednosti, nepokolebljivom lovu na vetrenjače i sjajnoj organizaciji. Malo ko bi se usudio da zbog šake iskrenih fanova organizuje ovakvu pikanteriju od kongregacije. Ako ste kojim slučajem propustili priliku da Grke vidite na delu, iskoristite sledeću koja vam se ukaže, bilo u Srbiji ili van. Nećete se pokajati.

Dead Congregation u Klubu Fest | Foto: Jovan Ristić

Autor: Jovan Ristić
Fotograf: Jovan Ristić

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.