Izveštaji

Comeback Kid i First Blood u bečkoj Areni – Hardcore u popodnevnom terminu
05.02.2017. | |

Iako nije bio primarni razlog naše posete Beču, u Areni, kompleksu koji se sastoji od dve sale, i velike bine na otvorenom između njih, održan je veliki hardcore koncert koji je svakako vredelo posetiti. U sklopu svoje “You Are Part Of This Tour” turneje bend Deez Nuts poveo je čak pet bendova, a uloga kohedlajnera pripala je sjajnim Kanađanima Comeback Kid.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog koncerta jeste termin, i generalno situacija iz koje bi organizatori koncerata u našoj zemlji mogli dosta da nauče. Kako se ova turneja preklopila sa turnejom sastava A Day To Remember, kako ne bi došlo do podele publike, ovaj koncert je pomeren na znatno raniji termin, a vrata kluba otvarala su se već od 14h. Kao dodatnu pogodnost, organizatori su omogućili i kombinovane ulaznice, čija cena je bila nezanemarljivih 15 evra manja u odnosu na zbir pojedinačnih cena.

First Blood / foto: Tamara Samardžić

** klikom na fotografiju otvarate galeriju sa nastupa benda **

Baš zbog ranog početka i drugih obaveza za taj dan, nismo uspeli da ispratimo ovaj događaj u celosti, te smo morali da propustimo prvih nekoliko bendova. Prvi koje smo morali da “žrtvujemo” bili su Portugalci Reality Slap, te Kanađani Get The Shot. Plan je bio da ispratimo dobre poznanike domaće publike – nemački Risk It!, ali smo u klub stigli neposredno nakon što su svoj set počeli Amerikanci First Blood, a koje predvodi Carl Schwartz, bivši basista sastava Terror.

Kako bendu za nekoliko dana izlazi novi album naziva “Rules”, iskoristili su priliku da publici predstave nekoliko pesama sa njega. Naravno, dotakli su se i starijih izdanja, a posebnu pažnju posvetili su komunikaciji sa publikom, i aktuelnim problemima nacizma, jačanja desnih političkih opcija, te mržnji prema izbeglicama. Uvežbana i iskusna ekipa nije ostavljala prostora za greške, te oni koji su došli zbog njih nisu imali razloga za nezadovoljstvo.

Comeback Kid / foto: Tamara Samardžić

** klikom na fotografiju otvarate galeriju sa nastupa benda **

Kako do samog otvaranja kluba nije bilo poznato koji bend će nastupiti u terminu hedlajnera, a koji u terminu ranije, naše zadovoljstvo bilo je potpuno nakon saznanja da prvi na binu izlaze Comeback Kid. Kanadsku petorku poslednji put sam gledao na Exit festival 2009. godine, a od tada su izdali dva albuma, te drastično promenili stil. Ipak ono što se nije promenilo jeste činjenica da i dalje fenomenalno zvuče uživo.

Uprkos činjenici da je pevač Andrew Neufeld ima žestoku prehladu, te da je jedva mogao da priča, osim tek ponekog “pucanja” glasa, i nešto češćeg pružanja mikrofona publici, to se nije mnogo osetilo. Ipak uz izvinjene, skratili su set za pesmu ili dve, te prilagodili setlistu tako da su sa nje ispale stvari koje se oslanjaju na “clean” pevanje, među kojima i moj favorit “Didn’t Even Mind”. Ipak, ono što jesu svirali, zvučalo je baš kako treba.

Kroz četrdesetak minuta prošli su sve faze karijere, sva izdanja, pa su tako od otvaranja sa “G.M. Vincent & I” i furiozne “False Idols Fall” nizali hitove poput “Wasted Arrows”, “Do Yourself a Favor”, “Should Know Better” ili posebno moćne “Partners in Crime”. Za stare fanove odsvirali su još i “Talk is Cheap”, te prvu pesmu koju su ikada napisali – “All in a Year“. Usledio je žestok kraj sa “Broadcasting”, te potpuno ludilo na završnoj, “Wake the Dead”.

Comeback Kid / foto: Tamara Samardžić

** klikom na fotografiju otvarate galeriju sa nastupa benda **

Publika je odlično reagovala na bend, na svaku pesmu koju su propustili kroz instrumente, mada je po brzim izmenma u prvih nekoliko bila primetna mala podela na one koji su “ukačili” bend u prvoj fazi karijere, i one koji su se priključili nakon “Broadcasting” iz 2007. godine, i pogotovo “Symptoms + Cures” iz 2010. Ipak, ko god da se našao u prvom redu, u tom trenutku je želeo da bude baš tu, i to pokazao.

Sa završetkom seta Kanađana, uputili smo se u obližnji Gasometer. Deez Nuts kao hedlajneri koncerta u Areni preklopili su se sa Moose Blood u obližnjoj dvorani, a tu za našu ekipu dileme nije bilo. Australijance smo “overili” letos u Sloveniji us klopu Punk Rock Holiday festival, što nak je bilo sasvim dovoljno.

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.