Izveštaji

Đorđe Miljenović u Beogradu - Carevo novo odelo
30.12.2016. | |

Pre nego što me bilo ko shvati pogrešno, iako ovaj naslov zbog istoimene pripovetke koja ga je inspirisala često ima negativnu konotaciju, u ovom slučaju je proistekao iz dveju prostih i nimalo negativnih činjenica: Vikler je car i večeras je pred publikom u beogradskom klubu Elektropionir predstavio svoje novo odelo. Naime Skaj Vikler, ili Đorđe Miljenović kako mu verovatno stoji u ličnoj, rešio je da se vine iz gnezda hip hop scene na kojoj je postao poznat po radu sa sastavom BAD COPY, i oproba se u nešto drugačijem zvuku. Rezultat toga je dupli album koji će 2017. godine ugledati svetlost dana, "Sam pao, sam se ubio" i "Amovi". Upravo to je bio povod da Miljenović i banda iskusnih muzičara prirede koncert tik pred novogodišnje veče.

Đorđe Miljenović u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Kako je ovo prva prilika beogradskoj publici da čuje materijal sa ova dva albuma, ovaj izveštaj će neminovno ujedno obuhvatiti i recenziju novog materijala. Miljenović je izuzetno talentovan kompozitor i muzičar, što je poznato svakome ko se malo udubio u njegov rad kroz matični bend i brojne druge projekte. Iako je autor kompletnog materijala koji je sam i snimio, za nastup pred publikom Vikler je regrutovao sjajnu i usviranu bandu muzičara koje čine Lav Bratuša za bubnjevima, Milan Mika Aćimović na klavijaturama, vokalima i dairama, Milorad Matić na basu, Đorđe Todorović i Janko Mostarlić na gitarama i MKDSL na sempleru.

Kao što je Miljenović sam na početku najavio, mnogi od prisutnih nisu ni znali šta ih na koncertu očekuje, te je prepun klub bio i više nego prijatno iznenađenje. A sudeći po reakciji publike, ovaj dupli album će biti fantastično prihvaćen po izdavanju. Teško je opisati ono što Miljenović i ekipa sviraju a ne staviti ga u okvire onoga što nam je već poznato. Daleko od toga da je njihov zvuk neoriginalan, naprotiv. Ali je svakako rezultat uticaja raznih žanrova, te nekome poput mene ko ih sluša po prvi put njihova muzika "šeta" od Faith No More preko Clutch-a i Riblje Čorbe do Johnny Cash-a. Vikler se sjajno snašao u ulozi frontmena, a ni sam nije mogao da sakrije oduševljenje fantastičnom reakcijom publike.

Đorđe Miljenović u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Pomalo uzdržaniji nego što je to slučaj sa matičnim Bad Copy, Miljenović je ipak provukao par šala i održao interakciju sa publikom. Što se tiče njegovog nastupa, njegov grub glas sjajan je pandan mračnoj muzici pod jakim uticajem bluza i garažnog rock-a, a njegov teatralni nastup sjajno prenosi te emocije na publiku. Čini se kao da se ispod vickastog repera oduvek krila zver koja je progrizla kavez i konačno se našla na slobodi. Ništa manje pohvale ne zaslužuje ni sam bend koji je Miljenović oko sebe okupio. Iako je ostatak benda na momente nadjačavao pevača, zvuk je bio jasan tokom većine koncerta. Klavijature i semplovi su sjajan dodatak zvuku i upravo zbog toga povlačim paralelu sa Faith No More. Pomoćni vokali za koje su zaduženi Aćimović Matić posebno su dodali na snazi celokupnom nastupu.

Đorđe Miljenović u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Posle ovog nastupa ne mogu a da se ne radujem predstojećim albumima. Iako je možda prerano da donosim sud, mislim da će ovo duplo izdanje biti osveženje za kakvim je domaća scena dugo vapila. Na nastupu se definitivno izdvojilo par pesama, čija imena na žalost ne znam, koje već zamišljam u konstantnoj rotaciji na svojoj listi sledeće godine. U nadi da će objavljivanje albuma pratiti još više koncertnih nastupa savetujem vas da zaboravite na bilo kakve žanrovske predrasude i iskoristite sledeću priliku da čujete ovaj stravičan tim u akciji.

Autor: Jovan Ristić
Fotograf: Jovan Ristić

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.