Izveštaji

Amon Amarth u Sofiji - Uzdignuti mačevi i nategnuti rogovi
03.12.2016. | |

Zvuci gromova odjekuju metalnom halom, uprkos tome što je napolju nebo vedro. Centar ogromne bine obavijene mrakom zauzima ogromna replika rogatog vikinškog šlema na čijem čelu stoji impozantan set bubnjeva opkoljen stepeništem. Iza bine se vijori ogromna kulisa oslikana munjama. Reflektori bacaju svetlost na levu i desnu strane bine, a iza stepeništa izvire glava ogromne rogate zmije, zloslutnog Jormunganda, vesnika Ragnaroka. Mnogobrojna publika vrišti dok se zmija uspravlja a njen rep pada preko bine. Ne, ovo nije visokobudžetna predstava niti koncert benda Iron Maiden. Ovo su švedski Vikinzi AMON AMARTH na još jednom svetskom pohodu, verovatno najspektakularnijem do sada.

Amon Amarth u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Gužva na ulazu u Halu 5 sofijskog Inter Expo Centra nagovestila je sjajnu posećenost u samom startu. Srećom red je samo delovao beskrajno, dok se cepanje karata zapravo odvijalo prilično brzo. Blago zakašnjenje u startu ipak je dobro došlo onima koji su okasnili, i kao ja strepili da neće stići na vreme da isprate nastup prvog benda. Hala 5 je poprilično velik prostor, nalik na hangar, koji po slobodnoj proceni prima negde oko 2000 ljudi. Čini mi se da ovom prilikom taj kapacitet nije bio potpuno ispunjen, ali za svega par stotina glava. Posetioci su u iščekivanju početka nastupa razgledali štand sa suvenirima, razgrabajući majice koje su bile i više nego pristupačne. Red ispred šanka zasenio je red ispred štanda sa majicama, a posetioci ovog koncerta imali su priliku da pored lokalnih probaju i dve različite vrste piva koja nose ime sastava Behemoth, "Heretyk" i "Sacrum" (na moju neizmernu radost). Organizatoru Firestorm Productions sleduje ogromna pohvala ne samo zbog ovog poteza, već i same organizacije događaja, te izbora prostora i kompletne logistike.

Kao što sam već pomenuo, prvi bend je počeo sa malim zakašnjenjem koje je publici dobro došlo da se otarasi garderobe i snabde pivom. Čast da otvore veče pripala je švedskom sastavu GRAND MAGUS, triju koji neguje tradicionalni heavy metal zvuk obogaćen specifičnim skandinavskim melodijama. Izbor predgrupe se pokazao fantastičnim već od uvodne teme "Anvil of Crom" pozajmljene iz filma "Konan Varvarin" koja je sjajno zagrejala atmosferu za ostatak večeri. Ovo je jedna od onih retkih prilika kada sam se nastupu predgrupe radovao jednako kao i nastupu zvezde večeri. Grand Magus su taj entuzijazam u potpunosti opravdali. Šveđani su ovom prilikom promovisali svoj aktuelni album "Sword Songs", no i pored toga fokus liste nije bio na aktuelnom izdanju, te smo sa istog imali prilike da čujemo samo pesmu "Varangian". Umesto forsiranja novog, bend se potrudio da ovim nastupom pokrije što više svojih izdanja, favorizujući nešto više pesama sa kultnog albuma "Hammer of the North"

Grand Magus u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Bendu se tokom ove turneje priključio Per Wiberg, bivši klavijaturista sastava Opeth u ulozi basiste, kako je stalni basista Fox Skinner bio primoran da presedi ovu turneju. Wiberg ujedno zaslužuje posebne pohvale zato što je u tako kratkom roku uspeo da navežba ne samo deonice na basu već i vokalima, i sjajno se uklopio u bend. Ono što je posebno fascinantno kod njihovog nastupa je to što i pored toga što bend čine samo tri člana njihova svirka zvuči izuzetno ispunjeno i moćno. Sa samo 10 žica i prilično skromnim setom bubnjeva Grand Magus svira bolje od većine bendova slične orjentacije. U ovom slučaju izreka "manje je više" pokazala se potpuno istinitom. Sjajna svirka dočekana je još boljom reakcijom publike, te su i sami članovi benda bili vidno oduševljeni glasnim skandiranjem i horski otpevanim delom pesme "Hammer of the North". Gitarista i pevač J.B. Christoffersson je sjajan frontmen, izuzetno harizmatičan i sposoban da animira masu. Nakon seta u trajanju od skoro 50 minuta i bend i publika su se zadovoljni oprostili. Marljiva ekipa se bez odlaganja bacila na spremanje bine za zvezde večeri.

Grand Magus u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Nameštanje bine nije trajalo predugo, te se nakon kratkog predaha sa razglasa začuo uvod koji je najavio izlazak benda Amon Amarth. Švedski metal Vikinzi su nastup otvorili jednom od svojih najpoznatijih himni, pesmom "The Pursuit of Vikigns". Srećom bendu Amon Amarth himni ne manjka, te sebi mogu da priušte da koncert otpočnu u velikom stilu. Publika se zakomešala, a šutka koja je u tom trenutku zahvatila ogroman deo publike nije jenjavala do kraja koncerta. Posebno impresivno su izgledali čuveni "zidovi smrti", agresivni juriši leve na desnu stranu publike koji su kulminirali masivnim šutkama. Verujem da nikada nisam video ovaj fenomen u ovako ogromnim razmerama.

Amon Amarth u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Amon Amarth su ovom prilikom promovisali svoj novi album "Jomsviking" te je akcenat bio na pesmama sa tog izdanja. Mogu reći samo da su "First Kill""At Dawn's First Light" i "The Way of the Viking" prosto stvorene za koncertno izvođenje. "Добър вечер, как сте?" izustio je frontmen Johan Hegg nakon par pesama sa izuzetno lepo uvežbanim bugarskim izgovorom. Ipak, sledeća rečenica "Добре дошли викинг празник" je potpuno kupila publiku koja je odgovorila ogromnim aplauzom i još dužim ovacijama. Ova izuzetno prisna atmosfera obeležila je čitav koncert, a Hegg, očigledno impresioniran reakcijama publike, često nas je animirao da nastavimo sa ovacijama i ispratio sve to iskrenim osmehom. Neverovatnu atmosferu dodatno je zagrejala impresivna scenska produkcija, te su se tako kulise smenjivale na par pesama, dok su neke od njih ispraćene glumcima koji su odigrali dvoboj noseći tradicionalne vikinške oklope sa mačevima i štitovima u rukama. Iako je njihova svirka sama po sebi bila dovoljna da impresionira, posebne pohvale idu za trud uložen da koncert izgleda spektakularno i prati tradiciju koju su Iron Maiden još 80-ih započeli. Isti ti ratnici su publiku držali u neizvesnosti i na nišanu luka i strele tokom izvođenja pesme "One Thousand Burning Arrows", dok je jedan od glumaca pesmu "Father of the Wolf" ispratio kostimiran u boga Lokija.

Amon Amarth u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Standarndi deo seta bio je prožet hitovima kako sa starijih albuma "With Oden on Our Side", "Faith of Norns" i "Versus the World" kao i sa novijih "Deciever of the Gods" i "Surtur Rising" koji su izmamili jednako entuzijastične reakcije. Nakon kraće pauze bend se vraća na bis himničnom "Raise Your Horns" sa aktuelnog albuma, koja će sasvim izvesno i ubuduće zauzimati počasno mesto u svakom setu. Celom bendu koji je pevao horske deonice pridružila se i publika, a članovi su na kraju pesme nazdravili, natežući piće iz svojih vikinških rogova. Slede "Guardians of Asgard" i "Twilight of the Thunder God" tokom koje se odigrala upravo scena opisana na početku. Ogromna zmija na sceni publici je vidno oduzela dah, a Hegg je iskoristio solažu da je propisno prebije ogromnom replikom Mjolnira, Torovog čekića, vukući je za isplažen jezik. Nastupi benda Iron Maiden koje smo imali prilike da gledamo na snimcima definitivno su imali uticaja i na bend, te ne mogu izbeći čestu analogiju između nastupa ova dva sastava koja se ne zadržava samo na scenskim efektima već se dosta oseća i u samoj svirci.

Amon Amarth u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Velika je šteta što u okviru aktuelne turneje bend nije posetio i Srbiju. Ovo nije onaj isti bend koji je nastupio pred polu-praznom velikom salom SKC-a pre osam godina. Ovaj bend je za to vreme porastao i postao jedan od najvećih igrača na aktuelnoj metal sceni. Ovim koncertom su dokazali da ključ njihovog uspeha leži ne samo u žestokim a pevljivim hitovima, već i sjajnim koncertnim nastupima koji nisu ništa manje impresivni od onih festivalskih. Potcenjivanje je reći da sam iz sale izašao oduševljen, Amon Amarth su bugarsku publiku te večeri ostavili bez daha.

Amon Amarth u Sofiji | Foto: Vencislav Doychev

Autor: Jovan Ristić
Fotograf: Vencislav Doychev

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.