Izveštaji

Depeche Mode - Piksel do savršenstva
19.05.2013. | |

Prošlo je već četiri godine od otkazivanja nesrećnog Tuborg Green Fest-a, koji je trebalo da dovede ove britanske veterane u naše krajeve, ali se interesovanje za ovaj bend kod nas nije ni malo smanjilo. Naprotiv, novim albumom "Delta Machine" ponovo su aktuelni i traženi, a njihov koncert se pretvorio u "must see" događaj sezone, koji je okupio hiljade njihovih fanova, ali i ljude koji sa ovakvom muzikom nemaju nikakvih dodirnih tačaka. Koliko je bilo bitno videti koncert, toliko je bilo bitno i biti viđen na koncertu, ali to je neka sasvim druga priča.

Prvi na binu, oko 20h izlazi elektronski DJ duo DIAMOND VERSION. Kao neko ko zaista voli elektronsku muziku, i prati je već godinama, moram da priznam da mi je ovo bilo pravo mučenje. Iako na momente zanimljiv, njihov set je uglavnom bio monoton i dosadan, i bilo je primetno na licima, kao i po komentarima ljudi u publici da jedva čekaju da završe. Verujem da ova dvojica muzičara imaju svoje fanove i ljude kojima bi se njihovo minimalističko viđenje elektronskog zvuka svidelo, ali verujem i da njih ove noći nije bilo baš previše. Ovakva muzika bi mnogo bolje legla recimo na Dance Areni festivala Exit, u ranim jutarnjim časovima. Što se mene tiče, ostaje žal što su na bini na Ušću bili oni, a ne Trentemoller koji će ih zameniti na drugom delu evropske turneje.

Matematički tačno, u 20.45 na binu izlazi DEPECHE MODE, započinjući svoj set odličnom "Welcome to my World" koja i otvara njihov aktuelni album. Za njom još jedna nova - "Angel", da bi već na trećoj "Walking in My Shoes" publika pala u delirijum, i prava žurka je mogla da počne. Svako ko je u proteklih nekoliko sedmica slušao radio, gledao televiziju, imao pristup internetu, ili dnevnim novinama, vrlo dobro zna šta su svirali, i koje su se pesme našle na setlisti, tako da neću trošiti previše vremena na njihovo nabrajanje. Jedan od zanimljivijih i svakako neočekivanih momenata bila je "Barrel of a Gun", koju je bend uspeo da izvede tek iz trećeg puta, što je zaista retkost kada su u pitanju bendovi sa ovako detaljno razrađenim konceptom nastupa. Prvi put, razlog je bila pevačeva greška, prouzrokovana očigledno problemom sa monitoring sistemom, koji je kod bendova ovakvog usmerenja od krucijalne važnosti. Kako se problem ponovio i prilikom drugog pokušaja, usledila je pauza od nekoliko minuta dok se situacija nije rešila. Treći put je bio uspešan, i dobili smo pomenutu pesmu u svom punom sjaju.

Bend je pokazao fantasitčnu uvežbanost na bini, performans je bio uvežban do savršenstva, dok su projekcije koje su se nalazile tri velika video bima davale potpuno novu dimenziju nastupu. Bukvalno, sve i da nije bilo benda na bini, bile bi sasvim dovoljne da održe pažnju gledaocima tokom više od dva sata koliko je koncert trajao. Meni posebno zanimljive bile su one sa psima, za vreme "Precious", ili fenomenalno urađene varnice tokom "Should Be Higher", koja je bila i jedan od vrhunaca koncerta. Što se tiče samih pesama, morao bih da izvvojim sjajno izvođenje "Black Celebration", kao i "Enjoy the Silence", sa fasntastičnim produženim instrumentalom.

Ako bih morao da tražim dlaku u jajetu, i izvlačim neke mane, mogao bih da pomenem da je Dave Gahan u nekoliko navrata izbacio falš. Mogao bih da kažem i da je Martin Gore pokazao više od njega u vokalnom smislu ovu noć. Mogao bih da se uhvatim i za mrtav piksel, tačnije njih četiri, koji su se tokom koncerta pojavili na video bimovima. Mogao bih, i jesam, ali moram da pomenem da nijedan od tih detalja ni na koji način nije narušio utisak. Naprotiv, tračak spontanosti nekad dobro dođe čak i za mašineriju kakva Depeche Mode nesumnjivo jeste.

Depeche Mode - Ušće

Ono što jeste pokvarilo utisak, ne ide na dušu bendu, ide na dušu njihovom menadžmentu. Pritom naglašavam njihovom menadžentu, ne domaćem organizatoru, kome osim premalog broja mobilnih toaleta, i zaista previsokih cena pića, nema šta da se prigovori. Zamerke idu na račun menadžmenta benda. Prvenstveno se odnosi na komunikaciju sa novinarima. Nijedan fotograf sa bilo kog muzičkog portala u zemlji nije bio u prilici da fotografiše koncert, dok su tu privilegiju imali mediji, u kojima je alternativna muzika zastupljena samo u tragovima. Još veći problem predstavlja to, što je ta informacija postala dostupna tek na dan samog koncerta. Druga velika zamerka ide na račun činjenice da su novinari, od kojih se očekuje da budu ti koji prate koncert, i izveštavaju sa njega, bili smešteni u parter, dobrih stotinak metara od bine, te da je mogućnost praćenja dešavanja na istoj bila svedena na minimum. Niko od nas nije bio tamo zbog besplatne ulaznice. Da nam je to bio cilj, uradili bismo to na neki drugi način. Cilj je bio da svojim čitaocima prenesemo utiske sa spektakla, što koncert ovog benda nesumnjivo jeste. Šteta što to njihov menadžment nije shvatio.

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.