Izveštaji

Elemental i Iskaz - Pozitivno naelektrisanje
09.03.2013. | |

 Oduvek sam smatrao da su punk i hiphop dva najsrodnija žanra. Mnogo srodnija i bliža nego recimo punk i rock ili punk i metal. Prosto, oba žanra su nastala u otprilike isto vreme, u vrlo sličnim sociojalno-političkim uslovima, i nose vrlo sličnu poruku i energiju. Glavna razlika bila je u geografiji, kulturološkoj pozadini. E, sad, to što su oba žanra imala svoje ćorsokake, pogotovo u svojim mainstream oblicima, a koji su rezultirali pojavom kreatura kao što su 50 Cent i Flo Rida sa jedne, ili Black Veil Brides i Blood On The Dancefloor sa druge strane, to je već potpuno druga tema. Tema koja ne zaslužuje pisanje kao što ga ne zaslužuju ni pomenuti izvođači. Ono što zaslužuje pisanje, jesu dva benda koja su sinoć nastupila u novosadskoj "Fabrici", a koja vrlo uspešno kombinuju punk i hardcore sa hip hop zvukom, uz vrlo jaku poruku.

iskaz

 Prvi na binu izlazi pančevački ISKAZ. Iako mi, sa izuzetkom nekoliko pesama, njihova muzika nikad nije preterano legla, volim da ih pogledam uživo, jer je svaki njihov nastup prava energetska bomba. Ni ovaj put nije bilo drugačije, iako je dobar deo nastupa bio obeležen tehničkim problemima. Ruku na srce, ništa od toga ne ide na dušu bendu, ali bilo je dosta mikrofonije, brujanja, skripanja, pucanja, dok je zvuk varirao od solidnog prema blago užasnom. Sedmorci na bini to nije smetalo, momci su zaista dali sve od sebe, i solidno popunjen klub je to znao da ceni. Setlista je bila slična onoj u Beogradu noć ranije, pa smo tako čuli "Balkan Mental", "Sistem", "Bombu", "Magido". Čuli smo i "Sve za nju" koja je bila posvećena svim damama povodom dana žena, kao i "Psychological Warfare" koja je bila posvećena Kojotu iz benda Eyesburn. Svoj set, iskaz je trijumfalno završio sa "Staklenim sećanjima" na kojoj im se na bini, kao i na albumu priključila Remi, što je bio svojevrsni prelaz na ono što sledi.

iskaz

 A usledila je zagrebačka sedmorka, predvođena Shot-om i Remi. Kako je ova mini turneja najavljena kao svojevrsno opraštanje od albuma "Vertigo", bend se odlučio da odsvira taj album u svojoj celosti, od prve do poslednje pesme. Tako je koncert otvoren sa "Prirodom i društvom", pa su se dalje nizale "Vertigo", "Reži me", uz horsko pevanje publike u gotovo svakoj pesmi. Ovaj deo nastupa završen je isto kao i sam album - sjajnom "Malenom" koja je izazvala pravi delirijum u publici. Nakon ovog dela, bend se simbolično pozdravio sam albumom, i započeo svojevrsni "greatest hits" deo koncerta započet novim singlom "Neustrašivi" koji dovodi atmosferu do usijanja. Nakon nje stiže moj lični favorit "U mojoj glavi", koji je uživo odsviran u svom remix izdanju koje potpisuje hrtavski producend Jasarov. Za mene pun pogodak, jer ova pesma mnogo bolje funkcioniše u ovom drum 'n' bass obliku, a po reakcijama publike, nisam jedini koji tako misli. Do kraja regularnog dela bend je "ispalio" još i "Oproštajnu Pismu", "Samu", "Nema ga", da bi se nakom odlične "Male stvari" povukao sa bine.

Elemental

 Naravno, svi su bili svesni da ovo nije kraj, pa se tako nakon malo dozivanja bend vraća na binu vraća, i započinje bis pesmom "Prsti jedne ruke". Čuli smo još i "Crveno", "Žašto te imam", kao i još jednu novu pesmu, koja će se naći na novom albumu benda. Reč je o laganojoj, dominantno reagge stvari imena "Prokleta ljubav", nakon koje se bend i definitivno povukao sa bine, ostavivši dobar deo publike, pa slobodno mogu reći u šoku izostavljanjem "Romantike". Na žalost ni ELEMENTAL nije pošteđen tehničkih problema, pa su tako na prve dve pesme Remi i Shot na prve dve pesme delili mikrofon, uz još poneke smetenje na samoj bini, ali na sreću to je brzo popravljeno, pa je ostatak koncetra protekao kako treba.

 Jedan od najjačih utisaka koja su oba bendao ostavila na mene jeste njihov scenski nastup, kao i pojava na bini. Iskreno, ako nešto ne volim, to su "unoformisani" bendovi na bini, a jedino gore od toga su mi članovi koji nose majice svog benda na bini. Iskaz i ekipa kombiniju oba. Iskreno na momente su mi tako šareni više ličili na cirkus, nego na bend koji želi da bude ozbiljno svaćen, a njihova muzika je više nego ozbiljna, kao i poruka koju nosi.

Elemental

 Elemental, opet ide u drugu krajnost. Remi je potpuno dominantna figura koje suvereno vlada binom, i ima fantastičnu kontrolu nad publikom, dok ostatak benda "kaska" za njom u tom smisli. Shot me više podseća na stereotipnog studenta elektrotehnika, nego na MC-ja kome je bina prirodno stanište. Gitarista i basista, pa i klavijaturista, na momente deluju pomalo nezainteresovano, i odaju utisak "session" muzičara koji su tu jer moraju, dok je Vida, preslatka devojka koje peva prateće vokale, na momente delovala sluđeno, i kao da nema pojma šta treba da radi. Možda i najpozitivniji utisak pored Remi, na mene je ostavio bubnjar Ivan, koji se možda svojom pojavom ne ističe toliko, ali je izgledao kao da se vraški dobro zabavlja na bini. Ali, ruku na srce, dok ova dve benda zvuče tako kako zvuče, mogu da budu obučeni i kao dvorske lude, svakako vredi overiti svaki njihov koncert, a to je ipak mnogo važnije.

Autor: Miljan Milekić
Fotograf: Nataša Salai

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.