Intervjui

MYRATH - 'Uzvratićemo svu ljubav koju fanovi pružaju!'
27.06.2016. | |

Uprkos svim poteškoćama i činjenici da je metal scena u Tunisu skoro nepostojeća, MYRATH su dokazali da predanim radom i jakom međusobnom i vezom sa fanovima bendovi mogu da se ostvare bez obzira na to odakle potiču. Nakon što ih je prethodni album "Tales of the Sands" vinuo u zvezde i doneo brojna priznanja, njihov novi album "Legacy" zapečatio je tu poziciju i dokazao da za ovaj bend najbolje tek dolazi. Povodom novog albuma i činjenice da u Beogradu snimaju još jedan spot, za naš portal govorili su pevač Zaher Zorgati i klavijaturista Elyes Bouchoucha.

Pre svega, čestitam vam na uspehu vašeg poslednjeg albuma "Legacy". Prošlo je četiri meseca od njegovog izdavanja u februaru, kako ste zadovoljni albumom sa ove tačke gledišta, kako ste zadovoljni reakcijama kritike i još važnije, fanova?

Zaher Zorgati: Pre svega, kada smo završili turneju kojom smo promovisali naš prethodni album "Tales of the Sands" svi su nas pitali "kako možete bolje od ovoga?" To je zapravo predstavljalo izazov za nas, da snimimo i komponujemo bolje pesme nego na prethodnom albumu. Trebalo nam je dosta vremena, ali napokon smo izdali "Legacy" i bili smo sigurni pre nego što je iko uopšte čuo novi materijal da je bolji od albuma "Tales of the Sands", da je priča za sebe. Nisu baš slični, razlikuju se jedan od drugoga i bili smo ubeđeni da je ovo novi korak za bend Myrath u pogledu komponovanja i produkcije, mastera i svega toga. A kada ste uvereni da ste odradili sjajan posao i kada to dolazi iz srca, naći će put i do srca fanova. To je upravo ono što se desilo, veoma intiman osećaj između benda i najvernijih fanova. Osetili su da album nije mehanički ili kalkulisan, već spontan i iz srca. Zato nam je i trebalo toliko vremena, a možda i zato što smo imali druge probleme i nismo žurili sa snimanjem. Reakcije su veoma pozitivne. To nas motiviše da budemo bolji i bolji na svakom sledećem albumu.

Zaher Zorgati, Myrath

Prethodni album "Tales of the Sands", koji je dosta doprineo vašoj slavi, bio je više orjentisan na rifove i gitare, dok je novi vođen orkestracijama i ima malo više epski osećaj. Da li je ova evolucija došla prirodno kroz komponovanje, ili ste stremili ka takvim grandioznim pesmama i produkciji?

Zaher: Bilo je to spontano. Elyes je aranžirao album zajedno sa Kevin-om Codfert-om. Kao što rekoh, orkestralni delovi nisu bili mehanički. Osetio je da mora da pruži više nego na prethodnim albumima kada su orkestracije u pitanju, i to je ono što se desilo. A Kevin, koji je zadužen za produkciju, smatrao je da zvuči dobro i da treba dodatno naglasiti taj orkestralni aspekt, više nego na albumu "Tales of the Sands". Za bend Myrath, muzika je kao laboratorija. Isprobavamo različite stvari pre objavljivanja, a one najbolje zadržimo.

Elyes Bouchoucha : Razlika između ovog i albuma "Tales of the Sands" je kao što je Zaher pomenuo, dolazi iz srca. Počeli smo komponovanje i osetili da tako treba da zvuči. Vodile su nas emocije i imali smo dosta ideja.

Zaher: Uz Kevin-ovu pomoć fokusirali smo se na simfonijski aspekt zato što smo smatrali da tako možemo da dopremo do više fanova i proširimo našu bazu. Zapravo smo snimali sa živim orkestrom u Tunisu. Radili smo sa orijentalnim i klasičnim orkestrom. Snimali smo u jednom velikom studiju u Tunisu. Snimili smo oba orkestra i spojili ih kako bi ovom albumu dodali taj začin.

Elyes: Sve je snimljeno uživo, i to je najbitnije. To je bio naš izbor.

Zaher: Ne možete snimiti arapske instrumente na kompjuteru (smeh).

Elyes: Čak i dodatni instrumenti kao perkusije su snimljeni uživo.

Zaher: Kao i bubnjevi, s obzirom da mnogi bendovi danas bubnjeve programiraju na kompjuterima sa sofisticiranim programima. Ali mi imamo i snimke da to dokažemo (smeh).

Kako ste snimali album? Jeste snimali traku preko trake ili ste svirali u studiju sa celim bendom?

Elyes: Ceo bend je bio prisutan u studiju. To je najvažnija stvar kod benda Myrath.

Zaher: Doduše, nismo svirali svi u isto vreme.

Elyes: Uglavnom smo svi zajedno u Tunisu kada snimamo. Ceo bend je tu i zajedno komponujemo i probamo, i ako nešto ne ide pokušamo da komponujemo od početka. Imamo dosta verzija jedne pesme i radimo na onom koja nam je najbolja.

Zaher: Ili na primer, pošto svi imamo obaveze nekada ne uspemo da se nađemo zajedno. Kada nekome nešto padne na pamet podelimo to putem interneta, i kada imamo dovoljno materijala organizujemo dvodnevnu probu i probamo da kombinujemo te ideje u neki dobar rezultat. Imamo dosta rezultata ali i dosta pesama koje odbacimo, zato što nismo osetili da je to to. A nekada imamo pesmu koja u početku zvuči dobro, ali nakon mnogo vremena shvatimo da je sranje. Tako da zadržavamo najbolje od najboljeg iz procesa komponovanja.

Elyes: Pošto Zaher peva ali i svira gitaru, predložimo mu da doda nešto u aranžman. Čak i Kevin i ja snimimo poneki rif, a nismo ni gitaristi, tako da je to veoma bitno za bend. Ne znači da ako ste pevač samo pevate, ili ako ste gitarista isključivo svirate gitaru.

Zaher: I Kevin, naš producent se ne drži isključivo toga zato što voli bend i ono što radimo, tako da i on komponuje sa nama. Učestvuje u komponovanju, pa nam ponekad pošalje neku gitarsku deonicu i kada ga pitamo ko je snimio, kaže da je snimio sam. I pritom to zvuči sjajno!

Elyes: Na kraju se sve svodi na timski rad.

Mada pre zvučite kao porodica.

Elyes: Da, to nas savršeno opisuje.

Intervju sa članovima benda Myrath

Ovaj album je takođe malo mračniji u poređenju sa prethodnim, i u par momenata sam čuo uticaje benda Evergrey. Da li je ova melanholija došla iznutra ili je uzrokovana neprekidnim konfliktima koji izjedaju društvo?

Zaher: Da? Sjajno, to je odličan bend! Dolazi iznutra kao inspiracija. Sve ono što se izdešavalo takođe, pre svega revolucija a onda i smrt našeg kuma, oca našeg gitariste. Zahvaljujući njemu i dalje postojimo. A Kevin je ostao uz nas, nije nas napustio, zato što je sve finansirao pokojni gospodin Ahmed. Nakon što je on preminuo, Kevin je nastavio da finansira projekat, zato smo više kao porodica nego samo prijatelji ili biznis partneri. Postoji i biznis strana ali i ljudska strana.

Snimali ste spot za pesmu "Believer" u Beogradu, i suvišno je reći da je impresivan, i prati taj grandiozni pristup o kome smo pričali. Tu se takođe pokazala i moć zajednice i interneta, kako je spot finansiran od strane fanova putem platforme Indiegogo.

Zaher: Da, skupili smo oko 11 hiljada evra u roku od dva meseca. To je ogromna cifra za bend koji je tek na početku. Nismo preterano slavni, ali nismo ni mali bend. To je pokazalo da nas fanovi vole i podržavaju našu želju da ih zabavimo. Pritom nismo zaradili mnogo od toga, sav novac koji zaradimo vratimo u produkciju i robu poput novih majica. Nemam Lamborghini ili Ferrari. Ovo radimo zbog fanova, i ako jednog dana postanemo veći bend zadržaćemo to razmišljanje. Uzvratićemo sav novac i svu ljubav koje fanovi pružaju.

Muzičari uglavnom skreću pažnju na negativne strane interneta kao što su nelegalno preuzimanje albuma ili streaming, a kako ste vi iskusili i pozitivnu stranu da li mislite da pozitivni aspekti kao što su besplatna promocija ili povezivanje nadvladavaju nad negativnim aspektima?

Zaher: Mislim da internet ima pozitivnu i negativnu stranu. Ali ne možete da ostvarite profit nekim trikovima i čim se susretnete sa negativnim stranama tvrdite da je sve sranje. Ima pozitivne i negativne strane i morate da iskoristite svaku priliku da povećate profit i poboljšate svoj imidž, ali i smanjite uticaj negativnih strana i nađete neku sredinu. Ali od kako je industrija spotova zamrla na televiziji, posebno kada je u pitanju heavy metal, sada kada imate internet ljudi mogu da gledaju spotove i otkriju bendove koji im se dopadaju. Mislim da je to dobra strana toga. Znam da postoji i to sa nelegalnim preuzimanjem, ali to ne utiče na nas niti bi trebalo da utiče ni na koji bend. Sećam se kada je Metallica tužila Napster, ali ako ste sigurni da će vaši iskreni fanovi kupiti vaše albume to je veliki korak u vašoj karijeri i nešto dobro. Znam ljude koji su preuzimali cele naše albume, i nakon toga došli na koncert i kupili CD. Mislim da bendovi ne bi trebalo da se tako ponašaju kada je to u pitanju.

Ironično, oni bendovi koji najviše zarađuju su oni koji se bune protiv ilegalnog preuzimanja, kao što su Metallica ili Kiss.

Zaher: Da, krive stranice koje nude te albume besplatno. Koga briga? Dovoljno su bogati a takvim ponašanjem su samo izgubili dosta fanova.

Elyes Bouchocha, Myrath

Da li dobijate više priznanja u Tunisu nakon ogromnog uspeha poslednjeg albuma?

Zaher: Uopšte. Jebe im se za nas i nama se jebe za njih. Samo radimo ono što volimo.

Elyes: Nemamo nikakvog priznanja osim kada ne treba da se hvale i kažu "Imamo Myrath, svetski bend iz Tunisa".

Zaher: Da, i to uglavnom na radiju. Ali na TV-u se puštaju samo pop i tunižanska narodnjačka sranja. Ali kada imate francusko-tunižanski svetski bend trebalo bi da te ljude pozovete na televiziju i pokažete da imamo svetski priznate muzičare, prvi arapski bend koji je stigao tako daleko kada je u pitanju heavy metal. Ali nije ih briga. U početku sam bio besan na Ministarstvo kulture i njihovu politiku, ali sada me ne zanima. Radim vredno sa svojom braćom i porodicom u bendu Myrath za naše fanove. To je najvažnije.

Da li je vaš uspeh inspirisao nove bendove da se okupe i započnu svoju priču? Da li je vaša slava inspirisala scenu?

Zaher: Ima par bendova, dva sastava ali iskreno mislim da je prava sreća što imamo Kevin-a na našoj strani. Zato što bez dobrog producenta nemate ništa. Lakše je sa pravim producentom koji voli ono što radi. Veoma je teško u svim arapskim zemljama kao što su Maroko ili Egipat svirati ovu muziku. Nije stvar u parama, već vezama i kontaktima. I marketing mora biti na nivou, kako predstavljate proizvod fanovima. To je možda i najvažnije.

Elyes: Imamo dosta talenata, ali metal industrija ne postoji u Tunisu niti na severu Afrike. Zato je bitno imati dobrog producenta, zato što nam je Kevin pokazao kako da se ponašamo. Postrojio nas je i rekao "Slušajte ovamo deco…" (smeh). Možda je neko talentovan, ali mu morate pokazati kako da dođe do sledećeg stepena. To tako funkcioniše. I dalje se borimo i vrlo je važno imati producenta koji je human. Dosta producenata ne mare, uzmu vaše pare i odu. Opet ponavljam, porodica je bitna.

Nedavno ste išli na turneju sa bendom Symphony X, što je interesantna situacija kako ste vi sami počeli svirajući obrade njihovih pesama. Kakvo je za vas ovo bilo iskustvo?

Elyes: Bila je to neverovatna čast. Počeli smo svirajući obrade metal bendova, ali najviše obrada je bilo upravo iz repertoara benda Symphony X. Kada smo pošli na turneju ostvarili smo san i upoznali svoje idole. Ne mogu da opišem tu situaciju, zato što smo proveli mesec dana zajedno i postali prijatelji. Postali smo prijatelji i videli njihovu ljudsku stranu. Na primer, Russell Allen je tokom nastupa nosio majicu našeg benda. Kaže da mu se sviđa ono što stvaramo i trudi se da nam pomogne da odemo korak dalje. Sjajno je! Vrsni su muzičari i neverovatna ljudska bića.

Zaher: I veoma su skromni. Više mi je stalo do njihove ljudskosti nego do muzičkog talenta. Nismo bili razočarani pošto su oni sjajni likovi.

Elyes: Vrlo nam je bilo važno to što su tokom našeg nastupa momci iz benda Symphony X gledali i pevali uz naše pesme, što je sjajno. I objašnjavaju nam kako scena funkcioniše i veruju u nas, veruju da možemo da nastavimo što su oni započeli i neverovano nam je stalo da čujemo takve reći od tako izuzetnih muzičara i legendi.

Da li imate nekih zabavnih anegdota sa turneje? Da li su vam spremali neke smicalice tokom turneje?

Zaher: Sećam se jednom da sam se veoma napio, otišao u backstage i počeo da psujem sve redom i svi su se smejali. Bilo je to timsko iskustvo. Oni su profesionalci i naučili smo dosta od njih, kada je u pitanju profesionalna strana svega. Trudite se da dajete sve od sebe na sceni ali najgora stvar je bila to što nismo imali tonske probe tokom cele turneje. Osetite taj bes i izbacite ga na binu tokom vašeg polučasovnog nastupa. Pomoglo nam je što smo dali sve od sebe, i što su ljudi koji su došli da gledaju Symphony X otkrili novi bend koji se zove Myrath, što nam je pomoglo sa prodavanjem majica i diskova.

Kako ste rešili taj problem sa tonskim probama?

Zaher: U početku je bilo veoma, veoma teško. Prvo je svirala predgrupa Melted Space iz Francuske, pa mi kao specijalni gosti. Pričali smo sa mnogo muzičara i svi su se složili da nije normalno uskratiti bendu tonsku probu, da bez nje odete na binu i svirate. Bilo je teško tokom nastupa u Velikoj Britaniji. Posle toga, počevši od Pariza imali smo svog zvučnog inženjera koji se zove Chris Eldritch, veoma talentovan i mlad inženjer. Zahvaljujući njemu od tog dana nismo imali problema sa zvukom. Bio je tako brz, već tokom druge pesme zvuk je bio bolji.

Elyes: Najsmešnije je to što su ljudi zahtevali od specijalnog gosta da se vrati na bis. To je bilo neverovatno. Dešavalo se na oko 90% nastupa.

Zaher: Da, to se desilo puno puta. Imali smo određeno vreme do kog smo svirali, ljudi su tražili bis a ja sam gledao ka menadžeru turneje koji je bio spreman da nas ubije (smeh). Morao sam da se vratim za mikrofon i izvinim uz obećanje da ćemo svirati više na sledećem nastupu. A neki pijani fanovi su nam zavijali (smeh). Bilo je sjajno iskustvo, sa svim dobrim i lošim stranama. I dosta smo naučili.

Intervju sa članovima benda Myrath

Nazad na spot. Kako je prošli bio vrhunski, kako planirate da to nadmašite nakon što ste postavili tako visoke standarde?

Zaher: Nećemo se truditi da ga nadmašimo, zato što snimamo lyric video. Verovatno ne možete nadmašiti takav spot jednim ovakvim, ali imamo sjajnih ideja za sledeći album i već ih razmatramo. Ali ovaj spot će biti izuzetno kvalitetan, sa glumom i efektima, pa mislim da će to biti jedan od najboljih spotova ovakvog tipa u svetu.

Nemam sumnje u naš tim (smeh).

Zaher: Da, momci iz tima iCODE su veoma profesionalni i skromni. Zato se svaki put vraćamo u Srbiju da snimamo spot zato što ljudi kao što su Staća i Ivan, režiser, vole to što rade i znaju šta rade.

Na žalost, za sada nemate planiranih nastupa u Srbiji ali će publika sa ovih prostora imati prilike da vas vidi za nešto manje od nedelju dana na festivalu Kavarna Rock Fest zajedno sa bendovima Soilwork i Avantasia. Šta fanovi mogu da očekuju od tog nastupa?

Zaher: Nadamo se da ćemo imati prilike da sviramo i u Srbiji, ali na žalost ne znamo organizatore i oni verovatno ne znaju nas (smeh). Ali što se tiče Kavarne, naš set će biti dug oko 45 minuta, i mislim da će ljudi videti dobar nastup. Upravo smo imali rasprodat koncert u Parizu, čak i nakon festivala Hellfest i Download u Francuskoj i činjenice da se ljudima smučilo da slušaju metal i idu na koncerte. I pored toga su došli i imali smo rasprodat koncert. Biće to sjajno iskustvo za fanove na Balkanu i nadam se da ćemo se dopasti ljudima zato što svaki put damo 200 posto sebe.

To je sve za ovaj intervju, hvala vam na ukazanoj prilici. Da li imate neku poruku za vaše fanove u Srbiji i regionu?

Zaher: Želim da se zahvalim onima koji nas već znaju za svu podršku i nadam se da će nastaviti da nas prate i motivišu da im damo ono što žele. One koji nas ne znaju pozivam da poslušaju bend pošto sam siguran da će svako naći nešto što mu se sviđa u našoj muzici. I hvala vama!

Elyes: Hvala vam puno na ovom intervjuu. Ne mogu da dočekam nastup u Srbiji jednog dana. Čekamo na vaš poziv!

MYRATH - 'The love we receive from the fans will be given back!'
27.06.2016. | |

Despite all the difficulties and the fact that the metal scene in Tunisia is next to nothing, MYRATH proved that through hard work and fueled by a strong bond between the members and the fans any band can make a name for themselves, regardless of where they come from. After their previous offering "Tales of the Sands" launched them to international stardom and got them critical acclaim, their latest record "Legacy" cemented that position and proved that for Myrath, the best is yet to come. Singer Zaher Zorgati and keyboard player Elyes Bouchoucha spoke to our magazine about their latest album, about shooting a new music video in Belgrade and much, much more.

First of all, congratulations on the success of your latest album "Legacy". It’s been four months since the release in February, so how are you satisfied with it from this standpoint, and how are you satisfied with the response from the critics, and more importantly the fans?

Zaher Zorgati: First of all, when we finished the tour for the last album "Tales of the Sands" everybody said "how can you do much better than this?" And it was actually a challenge for us to record and write better songs than on the last one. It took us a lot of time to do it, but finally we released "Legacy" and were very convinced before anybody even heard it that it was better than "Tales of the Sands", it was in its own universe. They are not similar, they are a little bit different from each other and we were convinced that this was the new step for Myrath in terms of the writing process and the production, mastering and everything. And when you are convinced that you’ve done a good job and when it comes from the heart it will go directly to your fans’ hearts. That’s exactly what happened, it was a very intimate feeling between the band and the diehard fans. They felt that it was not mechanical or mathematical, it was spontaneous and coming from the heart. And maybe that’s why it took us so long, maybe because we also had different issues and we took a lot of time to record it. The reception was very positive. That gives us more motivation to do better and better every time.

Zaher Zorgati, Myrath

The previous album that largely contributed to your acclaim, "Tales of the Sands", was much more riff and guitar oriented, while the latest one seems much more driven by orchestration and has a slightly more epic vibe and just seems grander. Did this evolution come naturally through the material or were you aiming for a larger-than-life songs and production?

Zaher: It was spontaneous. Elyes arranged the whole album with Kevin Codfert. Like I said orchestral parts weren’t mechanical. He felt he had to give more than on the other albums for the orchestrations, and that’s what it happened. And Kevin, who was in charge of the production, said it sounds good and to give it a more punchy orchestral vibe, more than "Tales of the Sands". For Myrath, music is like a lab for research. We try different things before the release, and the most effective thing that comes – we keep it.

Elyes Bouchoucha : The difference between "Tales of the Sands" and "Legacy" is like Zaher said, it comes from the heart. We started composing and we felt that it had to sound like that. We were driven by emotions and we had a lot of ideas.

Zaher: With Kevin’s help we focused on the symphonic side because we can reach more fans and extend our fanbase. We actually worked with a real orchestra in Tunis. We worked with both oriental and classic orchestras. We recorded in a big studio in Tunis. We recorded both orchestras and we blended it together to give it this flavor.

Elyes: Everything was recorded live, and that’s the most important thing. It was a choice to have that.

Zaher: You can’t do the Arabic instruments on a PC (laugh).

Elyes: Even the extra instruments like the percussions were recorded live.

Zaher: The drums were also recorded live, since most bands nowadays record on a PC with sophisticated software. But we have the videos to prove it (laughs).

So how did you record the album? Did you lay the tracks or did you perform with the entire band in the studio?

Elyes: The whole band was in the studio. That’s the most important thing with Myrath

Zaher: Not at the same time though.

Elyes: We sit in a place, normally in Tunis. The whole band is there, and we come together to compose and jam, and when there’s something we try to develop from scratch. We have a lot of versions for each song and when we feel the right one we work on it.

Zaher: Or for example, because everybody has stuff to do in life, it’s not that often we come together. And when anyone has an idea we share it via internet, and when we have a lot of information we arrange a two-day reversal and try to combine all these ideas into a good result. And we had a lot of results and lot of songs we trashed, because they didn’t feel right.  And sometimes you have a song that sounds good at the beginning, but after many times we realize that it’s a shitty song. So we kept only the best of the best from the writing process.

Elyes: Because Zaher is singing but also plays guitar, we say why don’t you add something to the arrangements. Even Kevin and I play some riffs, and we are not guitarists, so it’s very important for the band. It’s not like, you are a singer so you only sing, or if you are the guitarist you are the only one who plays the guitars.

Zaher: And Kevin is our producer, but he doesn’t play only that role because he likes the band and what we do, so he composes with us. He is involved in the composing, so sometimes he sends us a guitar part and when we ask him who recorded it, he says he recorded it himself. And it sounds really good.

Elyes: In the end, it team work.

You sound more like a family.

Elyes: Yeah, that describes what we are.

Intervju sa članovima benda Myrath

The album is also a bit darker compared to the previous release, and I couldn’t help hearing bits and pieces of Evergrey here and there. Did this melancholy come from the inside or was it influenced by the never-ending conflicts plaguing our modern society?

Zaher: You did? That's great, it's a great band! From the inspiration we get. All the events that happened, first of all the revolution, the death of our godfather and our guitar player’s father. Thanks to him we still exist. And Kevin was with us, he didn’t say he will stop, because everything was financed by the late Mr. Ahmed. And after he died Kevin kept financing the project, so that’s why it’s a family-like project more than friendship or business. There is the business side but also the human side.

You shot a video for "Believer" in Belgrade and needless to say it was impressive, following that larger-than-life approach we talked about. It also showed the power the community and the internet have as it was crowd funded through Indiegogo.

Zaher: Yeah, we gathered 11,000 euros in two months. It was very huge for an emerging band like us. We are not very famous, but not a small band either. That shows how the fans like us and they keep pushing us to entertain them. And we don’t earn a lot from this, all the money we earn through merchandise we put in production and re-merchandising. I don’t own a Lamborghini or a Ferrari. We do this for the fans, and maybe we’ll be a big band one day but we’ll keep the same mentality. The money and love we receive from the fans will be given back.

Now most musicians often pinpoint the negative aspects of the internet like illegal downloading and streaming, but having experienced the good side of it do you think the positive aspects such as free promotion and connection to the audience outweighs the bad ones?

Zaher: I think that the internet has a positive and a negative side. You cannot profit with some tricks and if there’s a negative side you say it’s all bullshit. It has a positive and a negative side and you have to take the best opportunity to maximize your profit and your image and minimize the negative sides and make a balance. But since the music video industry is dead on TV and especially heavy metal, you now have internet so people can discover the bands they like. I think it’s a good thing. I know there’s the illegal downloading, but that doesn’t affect us and should not affect any band. I remember when Metallica sued Napster, but if you are sure that your die-hard fans will buy your CD’s you are making a huge step in your career and making something very good. I know people who downloaded our entire albums, and then came to the concert and paid the tickets and bought the album. I don’t think some bands should act like that.

It’s actually ironic that the most bands complaining about illegal downloads are the ones making the most money like Metallica and Kiss.

Zaher: Yeah, they blame the websites offering illegal downloading. Who gives a fuck? They are very rich and by doing this they lost a lot of fans.

Elyes Bouchocha, Myrath

Are you starting to get more recognition in Tunisia after this album’s huge success?

Zaher: Nothing. They don’t give a fuck about us and we don’t give a fuck about them. We are just doing our thing.

Elyes: There’s nothing but when they have to show off they say "Oh, we’ve got Myrath, and we’ve got a Tunisian band".

Zaher: Yeah, but only on the radio. But on the TV they just show pop and Tunisian local shit. But when you have a Franco-Tunisian international band you should bring them to the TV and show that we have international musicians, the first Arabic band to reach this level in heavy metal. But they don’t care. At first I was very angry with the Ministry of Culture and their policy, but now I don’t give a shit. I work hard with my brothers and my Myrath family for our fans. If we have an issue, we can always rely on our fans.

Did your success inspire new bands to form and emerge? Did your worldwide recognition spark the scene?

Zaher: There’s a few of them, two other bands but to be honest I think it’s a lucky strike to have Kevin on our side. Because without a good producer you can’t do anything. It’s easier with a real producer who loves what he does. It’s very hard for all the Arabic countries, all the guys playing in Morocco and Egypt got it hard. It’s not a question of money, but a question of relationships and contacts. Also marketing has to be very clever, how you present the product to the metal fans. That’s the most important part.

Elyes: Yes, we have a lot of talents but the thing is we don’t have a metal industry in Tunisia or North Africa. That’s why it’s very important to have a producer, because Kevin showed us how to make it. He lined us up and said "Hey, kids…" (laugh). Maybe someone is talented, but you have to show them how to reach the next level. It works like that. We are still fighting and it’s very important to have a producer with a human side. A lot of producers don’t care, they take their money and fuck off. That’s the thing again, family is very important.

You recently played a tour with Symphony X, which is a full-circle situation because from what I understand you started out as a Symphony X cover band? How was that experience for you?

Elyes: It was such an honor. We started covering metal bands but most of the songs were Symphony X covers. Then when we did the tour it was a dream to meet your idols. I can’t describe the situation because we spent a month with our idols and we became friends. We became friends and saw their human side. For example, when Russell Allen is performing he’s wearing a Myrath t-shirt. He says he loves what we are doing and he’s trying to help us and take us to the next level. It’s amazing. They are top-notch musicians and very great humans.

Zaher: And they are very humble. I like this human side more than their musicianship and it’s very important. We were not disappointed because we met these nice human beings.

Elyes: And it’s very important for us that when we perform all the guys from Symphony X are watching us, singing with us and it’s amazing. And they talk to us about how things work and believe and us, they believe that we can be the continuity of Symphony X and it’s important to have such kind words from top-notch musicians and legends.

Do you have any fun memories or anecdotes from this trek? Did they pull any pranks on you or something like that?

Zaher: I remember I got drunk a lot and went backstage and started cursing everyone and they were all laughing at me. It was a very team-like experience. And they are professionals and we learned a lot from this tour, the professional side of things. You try to give your best on the stage and the worst thing was that we didn’t get a chance to do the sound-checks for the whole tour. You feel that rage inside you and just throw it back on the stage in your 30-minute set. It helped us to give our best and the crowd that came to see Symphony X saw this new band Myrath, which helped us with the merchandising.

So how did you work around the sound-check issue?

Zaher: At first it was really, really difficult. There was an opening band, Melted Space from France, and the support band Myrath. And we talked to many musicians and everyone says that it’s not normal not to do a sound-check, just get up on the stage and play. It was hard for the first dates in Great Britain. But after that, starting from Paris we had our own sound engineer Chris Eldritch who is a very, very talented young sound engineer. And thanks to him starting from that date we had no sound issues. He was so quick, and from the second song the sound got better.

Elyes: The funniest part when you have a support band was having people shouting to do the encore. It was very amazing. That happened at 90% of the shows.

Zaher: Yeah, it happened many times. And we had a curfew, people were asking for more songs and I was watching at the tour manager, and he wanted to kill us (laugh). And I got back to the microphone and apologized and promised to play more on our next show. And we get booed by some drunk fans (laughs). It was a nice experience, with the good and the bad sides. And we learned a lot.

Intervju sa članovima benda Myrath

Back to the video. Since it was over the top, how do you plan on beating that now you’ve set a pretty high standard?

Zaher: It’s not topping because this will be a lyric video. You probably cannot top it with a lyric video, but we have some great ideas for our next album and we put it on the table. But for this one, it will be a high quality lyric video with acting and effects, so I think it is going to be one of the best lyric videos in the world.

I have no doubts in our guys (laughs).

Zaher: Yeah the guys at iCODE are very professional and very humble. That’s why every time we come back to Serbia because of the guys like Staća and Ivan, the director, they are into it and they know what they’re doing.

Sadly, there are no shows in Serbia for now but the Balkan audiences will have a chance to see you perform in a little under a week in Kavarna, where you will be playing with Soilwork and Avantasia. What can the fans expect from that show?

Zaher: We hope to do something in Serbia but we don’t know the promoters and maybe they don’t know us (laughs). But for Kavarna, our set will be long, around 45 minutes and I think they will get a good show. We just finished our sold-out headline show in Paris, even after Hellfest and Download in France. People were tired of listening to metal and going to concerts but they still came and we had a sold-out show. It will be a great experience for the fans in the Balkans, and I hope people will like us because like every time we’ll give our 200 percent.

That’s it for this interview, thank you so much. Do you have any messages for your fans in Serbia?

Zaher: I want to thank those who know us for their support and ask them to keep following us and pushing us to give them what they want. And for those who don’t know us I invite them to discover the band and I think everyone will find something they like in our music. And thank you!

Elyes: Thank you so much for this interview! I can’t wait to do our show in Serbia someday. We are waiting for the invitation!


Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.