3x3

M.C. Bo_JAH, muzičar
04.05.2016. | |

Bojan Šoškić, poznatiji kao M.C.Bo_JAH, redovno je ime na drum & bass binama u našoj zemlji. Poznat i kao veliki fan i kolekcionar različite muzike, jedan od najboljih domaćij MC-jeva imao je priliku da nastupi sa mnoštvom svetskih d'nb zvezda. Neki od njih su State of Mind, Prolix, Hybrid Minds, dBridge, Klute, Big Bud, Nookie, A Sides, B Complex, Disphonia, Eveson i mnogi drugi. Sledeću priliku da ga čuje publika će imati 7. maja u Novom Sadu, kada će nastupiti u klubu Quarter uz britanski The Prototypes.

Koje albume slušaš u poslednje vreme?
Recimo da sam pažnje bio posvetio novom Anthrax-u "For All Kings", takođe i "Hot Streak" od The Winery Dogs. Njih sam furao i u telefonu za usput. Nažalost, smrti nekih muzičara su me prosto "naterale" da opet njih malo slušam, pa je bilo tu i Bowie-a, a sad, nažalost i Prince-a. Skino sam pre neki dan "Purple Rain" u flac-u, pa eto i to. E da, kod drugara smo na primer slušali nedavno Tool - "10000 days" i još neke albume Tool-a, jer eto, došlo nam, pa smo "tukli" po cele albume. Uglavnom, češće gitarsku muziku i generalno muziku koju izvode bendovi, nego na primer drum'n'bass po kom me više znate.

Koje albume si kupio u poslednjih mesec dana?
Dino Dvornik - "Pandorina kutija" i Pantera - "Live From Donington '94" na ploči, tako da pridodaj i njih u gornju listu slušanih albuma u poslednje vreme.

M.C. Bo_JAH / foto: Miroslav Majstorović

Mp3, CD ili Vinil?
Po kvalitetu zvuka, uvek prvo vinil, ali najviše trošim mp3. Imam od nedavno u posedu i jedan stari gramofon, tako da nađe se vremena da se stavi i neki vinil iz stare ujakove i ćaletove kolekcije, a eto, kupim po neku ploču i sam. Nisam još išao na berze, bojim se da mi treba malo bogatstvo, koliko ne znam za šta bih se prvo odlučio.
A diskovi, eno ih negde po nekim kesama i pitaj boga gde. Nema potrebe (poma netrebe) :) da se s njima više išta radi, mp3 je dovoljna zamena za njih.

Iron Maiden ili Metallica?
Metallica, i ništa više nije bitno :) Šalu na stranu, ipak sam za tu priču, jer oni su uz Guns-e prve gitare sa kojima smo se upoznavali sa početka 90tih. Tad se pojavio i "Black", verovatno jedan od najboljih albuma u istoriji muzike. A i znam da razlažem "Nothing Else Matters", onaj početak iz E (valjda je iz E) :)

The Beatles ili The Rolling Stones?
Stonesi, a slušao sam ih i uživo na Ušću. Spektakl, nema šta. Sa sve onom zgradom od bine. Ušli smo tada na poljanu, a ja gledam napred i pitam se od kad je ova zgrada ovde sagrađena nasred ušća i posle par sekundi zbuna, "u j.... pa to je bina" :) Valjda sam uvek višeo voleo sirovo, nego te popaste rokiće. Respect za njih, nema tu šta, važna stanica istorije svetske muzike, jedna od važnijih, samo eto, više mi prijaju Stonsi.

Sex Pistols ili Ramones?
Ako kažem Public Enemy i Rage Against The Machine, onda će biti jasnije zašto ni jedno od dva ponuđena odgovora

Da li pratiš domaću scenu?
Scenu šta? :) Što kaže Kaja, basista Last Thrill-a, zakasnili smo mi 25 godina da napravimo pravu scenu, onu industrijsku, da izvozimo bendove napolje. Ovo sad, treba ti partijska knjižica da zabodeš neke festivale. Ali u principu pratim, jer i sam sam donekle deo iste, pa moram znati šta se dešava. Volim da ispratim, na primer, šta se dešava u domaćem hiphopu, bratiju iz 38-mog bloka Psihoaktiv Trip, a i ove iz susednog 33-eg Sick Touch i ostalu ekipu. To me podseti da sam slušao "HipHopium 3" od Juice-a onda kad je izašao, pa to može da se pridoda onom prvom pitanju.

Da li te je neki bend oduševio u poslednje vreme?
Jeste, Last Thrill. To mi jesu drugari i imam pesmu "New Day", zajedno sa njima, ali sam prosto i pre početka te saradnje, pevušio njihove pesme, iako sam ih slušao samo na probama. Pravi sirovi hard rock, a i Jovan (vokal) više ne groluje, već je pustio glas, pa mi je to kul skroz. Nešto me tu udaralo iznutra, a to mi je, kao što rekoh, bitno. Oduševio me i Coyote sa Soulcraftom, prvi album pogotovo. Eto i njega imam na ploči i ima par stvari koje baš volim, a odlični su i uživo, zvuče ko kuća, pogotovo sa višeglasjem. Irie FM sam slušao uživo i oduševili su me. Nije mi loše ono što radi Marko Maraqya, ali eto vidiš, kod nas te stvari ne mogu da dođu do izražaja, jer ljudi danas kad šeruju po netu, više šeruju nešto što ne valja da bi pljuvali, jer tako su carevi, šta znam, a manje šeruju ono što im se zaista sviđa. Treba nam masivan share kvalitetnog sadržaja da udari kontru trešu. Ima dobre muzike kod nas, u raznim žanrovima, samo ona, nažalost, nema taj marketing kakav imaju neki drugi.

Poslednji koncert na kojem si bio?
Pazi kad će to biti Eyesburn u decembru, mada, bio sam u Monsunu na Irie FM-u, a onda sam ih par nedelja kasnije gledao i u Studenjaku. I bitno mi je da sam prošle godine na Exitu gledao Motorhead, jer znamo svi šta se desilo krajem godine i da nisam otišao tada... eto. Ali šta mi je trenutno bio poslednji koncert, stvarno nemam pojma. Audio u Novom sadu :) (dobro, to nije koncert, ali je muzički nastup). E da, Toto u Areni, kakva svirka!

 

Ostavi komentar

Da biste komentarisali na NOCTURNEMAGAZINE.NET (u daljem tekstu NOCTURNE) potrebno je da budete prijavljeni na svoj Facebook nalog. Svaki korisnik odgovara za svoju izjavu (komentar) i izjave (komentari) korisnika ne odražavaju mišljenje NOCTURNE-a. Takođe, NOCTURNE ne garantuje za tačnost informacija u komenatrima korisnika. NOCTURNE zadržava pravo da bez upozorenja obriše svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, povrede ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.